Začepljen nos u dojenčadi

Iskustvo nam je pokazalo da mnogi od vas žele imati široku paletu pouzdanih informacija, sukladno porastu svjesnosti o potrebi brige o vlastitomu zdravlju. Stručni tim JGL Savjetovališta stoji vam na raspolaganju za sve vaše upite, a odgovore na neka od vaših najčešćih pitanja donosimo vam i na portalu JGL Obitelj.

Začepljen nos u dojenčeta i maloga djeteta veoma je česta pojava. Iako načelno nije ozbiljan problem, za dojenčad mlađu od dva, tri mjeseca može uzrokovati poprilične neugodnosti. Mala su djeca, naime, „obvezni disači na nos“, odnosno još ne znaju i ne mogu disati na usta (posebice tijekom sisanja), pa im začepljen nos ometa normalno hranjenje, disanje i spavanje. Štoviše, ne znaju si olakšati prohodnost nosa šmrcanjem ili ispuhivanjem, a nemogućnost sisanja i spavanja čini ih gladnima, nervoznima i nenaspavanima.

Uzroci i simptomi

Nosna kongestija najčešće je uzrokovana prehladom (u većini slučajeva bezazlenom, virusnom prehladom). Znatno je rjeđe začepljenost nosa uzrokovana alergijama, a u veće djece i infekcijama sinusa.

Dojenče s nosnom kongestijom glasno diše, a može i kihati, kašljati ili hrkati u snu. Zbog nemogućnosti disanja na nos djeca su nervozna, plačljiva, odbijaju sisanje, teško se uspavljuju. Ako je začepljen nos uzrokovan respiracijskom infekcijom, curi im vodenast bistar sekret iz nosa, a moguća je i povišena temperatura.

U vrlo rijetkim slučajevima, začepljen nos može biti i znak nekih ozbiljnijih stanja, poput anomalija ili deformacija anatomskih struktura unutar nosne šupljine, no tada su simptomi začepljenosti nosa prisutni od rođenja i u većini slučajeva dijagnosticira ih se već tijekom prvih dana života, u rodilištu.

Što možete učiniti kod kuće?

Začepljenost nosa možete djetetu i sami olakšati:

 • Dojenčetu začepljenoga nosa najugodnije je u polusjedećemu položaju (u nosiljci ili automobilskoj sjedalici). Taj položaj olakšava prohodnost nosa.
 • Prije svakoga hranjenja očistite djetetu nos: u jednu mu nosnicu dvaput nježno uštrcajte „slani sprej“ od fiziološke otopine ili morske vode držeći dojenče u polusjedećemu položaju (ne dok je na leđima!), sačekajte pola minute, pa nježno usišite otpuštenu nosnu sluz pomoću vakuumske nosne pumpice namijenjene za takve postupke. Zatim ponovite postupak s drugom nosnicom.
 • U blizini djetetove kolijevke koristite ovlaživač („zamagljivač“) zraka; sasvim dobra zamjena je i povremeno 15-minutno sjedenje s dojenčetom u zatvorenoj kupaonici koja je zamagljena puštanjem vrele vode.
 • Ne pušite! Pušenje u blizini djeteta (pasivno pušenje) može uzrokovati kroničnu začepljenost nosa ili izrazito otežati već postojeću kongestiju, gušenje i kašalj. Osim toga, značajan je čimbenik u kasnijemu nastanku astme i alergijskih bolesti u djece.
 • Ako se niste prethodno konzultirali s pedijatrom, nemojte u slobodnoj prodaji nabavljati i djetetu davati sirupe protiv kašlja ili lijekove za smirivanje simptoma prehlade i gripe. Istraživanja su dokazala da takvi lijekovi nisu učinkovitiji od navedenih kućnih nefarmakoloških postupaka, a mogu izazvati i ozbiljne nuspojave.
 • Bez konzultacije s pedijatrom nemojte djetetu u nos ukapavati nikakve druge kapi ili uštrcavati drugi sprej osim navedenih preparata fiziološke otopine ili pročišćene morske vode. Odluka o korištenju otopine nazalnih dekongestiva, otopine antibiotika ili kortikosteroida isključivo je u domeni liječnika, i to nakon pregleda djeteta.
 • Također, pomoći može Aqua Maris Baby sprej koji će isprati bakterije, viruse i nečistoće iz nosa, ukloniti višak sluzi te tako omogućiti prohodnost gornjih dišnih putova.

Kada zatražiti savjet liječnika?

Nazovite ili posjetite pedijatra ako:

 • dojenče sa začepljenim nosom mlađe od 3 mjeseca uz začepljen nos ima i povišenu temperaturu, iznad 38° C, ili je u dobi od 3 do 12 mjeseci i ima temperaturu iznad 39° C, ili je pak starije od 12 mjeseci i ima temperaturu iznad 40° C;
 • dođe do pogoršanja znakova bolesti: pojave kašlja koji ometa djetetovo spavanje ili disanje, lošijega općeg izgleda djeteta, otežanoga ili ubrzanog disanja. Ubrzanim disanjem smatra se više od 60 udisaja u minuti u novorođenčeta do mjesec dana starosti, odnosno više od 45 udisaja u minuti kod dojenčeta od 4-6 tjedana do 2 godine života;
 • iscjedak iz nosa više nije bistar i vodenast nego je postao gust, žut ili zelen;
 • dijete slabije jede, odbija sisati i piti tekućinu;
 • hvata se za uši uz plač ili vidljivo izražava bolnost kada mu dodirujete uši.

Imate dodatna pitanja ili ste u potrazi za pouzdanim informacijama vezanim za vlastito zdravlje i zdravlje cijele obitelji? Obratite nam se s povjerenjem putem obrasca na webu ili putem Facebook taba. Na sva vaša pitanja odgovarat će stručnjaci različitih profila.

 

Komentiranje je zaključano.

zaepljen-nos-u-dojenadi-ndash-jgl-obitelj