Kako nas vlažna sluznica nosa može zaštititi od virusa

Hladnije vrijeme zahtjeva duži boravak u zatvorenim prostorima, a kad temperature padnu u minus, zagrijavanje životnih prostora postaje neizbježno. U zimskim mjesecima vlažnost prostora može pasti i ispod 30 posto, no s padom vlažnosti zraka, raste mogućnost prijenosa virusa! Evo kako jednostavnim trikovima možete značajno usporiti prijenos ovih uzročnika bolesti te održati mjesto boravka baš onakvim kakvo treba biti – ugodno i zdravo za življenje.

Znate li da virusi i bakterije najčešće u ljudski organizam ulaze preko sluznice nosa i usta? Prva linija naše obrane protiv bolesti upravo je mukozna barijera koja oblaže nos, oralnu šupljinu i unutrašnjost dišnih puteva. Ako je zrak suh – što je vrlo često u zatvorenim prostorima te prostorima u kojima se grije ili koristi klima – sluznica će postati isušena te ćete samim time, nesvjesno, ali samostalno doprinijeti narušavanju obrane vlastitog organizma. Ako je sluznica vlažna, normalno će obavljati svoju funkciju i izbacivati patogene uzročnike bolesti van iz respiratornog trakta. 

1. Otvorite prozore!

Prvo i najjednostavnije pravilo koje će vam osigurati svjež zrak i povećanje njegove vlažnosti je otvaranje prozora te provjetravanje prostorija. Naravno, morate voditi računa o godišnjem dobu i temperaturi vanjskog okoliša jer ne želite prehladiti sebe i ostale ukućane! 

Uz redovito pranje ruku, dezinfekcije i izbjegavanja fizičkog kontakta, jedan od načina zaštite od virusa je i ovlaživanje sluznice nosa.

2. Samostalno osvježite prostoriju!

Za ovo postoji čak nekoliko jednostavnih načina. Jedan od njih je prokuhavanje vode na štednjaku. Također, umjesto da odjeću sušite vani na zraku ili u sušilici, stavite je kraj radijatora. Tako će vlaga koja isparava iz odjeće obogatiti zrak u vašem domu. Ako volite biljke, razveselit će vas vijest da one mogu pomoći ovlaživanju zraka i to isparavanjem vode kroz lišće. No budite pažljivi kod odabira ovih zelenih mezimica jer dok sobno bilje poput fikusa i kalanhoe djeluje poput prirodnih ovlaživača zraka, neke poput mirte i lovora ga mogu dodatno isušiti. 

3. Isprobajte izotonične proizvode s morskom vodom

Izotonični proizvodi osigurat će vam brzu nadoknadu izgubljene tjelesne tekućine, pa tako i vlažnosti sluznice. Za odrasle predlažemo Aqua Maris Classic sprej za nos koji će osim ovlaživanja nosa, učinkovito ukloniti sekret, čestice prašine, bakterije, viruse i alergene iz nosa. Za najmlađe ukućane tu su Aqua Maris Baby kapi koje će s jednakom učinkovitošću isprati štetne tvari te poduprijeti ovlaživanje sluznice nosa, ali je i nahraniti korisnim mikroelementima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-nas-vlana-sluznica-nosa-moe-zatititi-od-virusa-ndash-jgl-obitelj