Naučite prepoznati skokove u razvoju

Skok u razvoju jedna je od prvih enigmi poslije poroda. Upravo kad pomislite da se sve konačno posložilo, sve se poremeti, a vi nemate pojma kako ste to skrivili? Niste - to je skok u razvoju! Evo kako ga prepoznati.

Skok u razvoju je pojačan razvoj i rast koji se događa oko 3. i 6. tjedna života te oko 3. mjeseca života. Također je i jedno od najizazovnijih razdoblja u prvoj godini roditeljstva. Ometa dojenje, ruši i onu mrvicu ritma spavanja za koju ste se izborili i gore je od kolika. Štoviše, često ga zamijene za grčeve.

I to je prvi znak da je skok u razvoju u tijeku: dojenče je podojeno, no i dalje urla, traži dojku, ne odvaja se. Nisu kolike, beba nije razmažena nego gladna jer prolazi kroz snažnu i brzu fazu rasta koja zahtijeva mnogo energije. Zato se oboružajte strpljenjem, bit će to dulja i stalna dojenja ili jače doze mliječnog pripravka za bebe.

Dojite i hranite dijete na njegov zahtjev jer nametanje rasporeda može samo pogoršati situaciju. Ako niste sigurni je li riječ o grčevima ili skoku u razvoju, Normia baby kapi poboljšavaju crijevnu floru i olakšavaju probavu – i kod grčeva i kod povećanog unosa hrane tijekom skoka u razvoju.

Nervoza i plač niotkud? Provjerite kalendar – skok!

Čak i djeca koja su inače vedra i vesela postaju plačljiva, neraspoložena, gotovo ljutita. Ako dijete koje je počelo spavati nekoliko sati ili cijelu noć u komadu, koje doji u stabilnim razmacima i počelo je jesti dohranu, odjednom loše spava, mijenja ritam spavanja, neprestano je gladno, ponaša se kao dojenče… To je skok u razvoju.

Pružite mu potporu, tješite ga, nemojte se ljutiti. Radije djelujte osjećajno nego odgojno. To osobito vrijedi kad je riječ o skoku djece s navršenih devet mjeseci ili starijih. Djeca mlađa od godinu dana nisu razmažena, nisu svojeglava, nisu nerazumna; prolaze kroz intenzivan rast i vaš je roditeljski zadatak da to prepoznate.

To nije lako jer u bilo kojem trenutku plač može značiti glad, bolest, bol, frustraciju, umor, nezadovoljstvo… Ispišite si to na papir i stavite na vidno mjesto. Riječ je o ponovnom skoku u razvoju ako su prošla barem dva i pol mjeseca od posljednjega, ako dijete nije bolesno i ako nije zbog nečega drugog imalo isprekidan san ili poremetilo svoj dnevni ritam spavanja.

Možda to sve znate, ali se u neispavanom trenutku, dok beba plače, voda vrije i telefon zvoni, toga i nije najlakše sjetiti. Stoga pronađite vlastiti način da se na to podsjetite. Čak i ako vam jedan promakne, znat ćete za idući jer, osim veće količine hrane, skokove u razvoju prate i motorički razvoj, prve vještine, prve izgovorene riječi i prvi osmijeh.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
' . $next_post->post_title . ''; } ?>
Sljedeći članak
Sretan (i šaren) Dan očeva!