Sretan vam Svjetski dan voda!

Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, svake godine uz drugu temu, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno je desetljećem voda pod geslom Voda za život.
Ove 2012. godine moto Svjetskog dana voda je “Voda i sigurnost hrane”. Danas na svijetu živi oko 7 milijardi ljudi, a do 2050. tom će se broju pridružiti još 2 milijarde. Statistike govore da svatko od nas dnevno popije 2 do 4 litre vode, međutim većina vode koju “popijemo” ugrađena je u hranu koju jedemo. Tako je npr. za proizvodnju 1 kg govedine potrebno 15000 litara vode, dok 1 kg pšenice “popije” 1500 litara vode.

Dok milijarda ljudi na svijetu živi u kroničnoj gladi, a vodni resursi su pod sve većim pritiskom, ne možemo se pretvarati da je problem “negdje drugdje”.
Da bi se svim ljudima na zemlji osigurao pristup kvalitetnoj hrani potrebno je provesti niz inicijativa kojima svi možemo pomoći:
• Slijediti zdraviji, održivi način prehrane.
• Konzumirati hranu i koristiti proizvode koji za svoju proizvodnju zahtijevaju manje vode.
• Smanjiti gubitke hrane: u svijetu se 30% proizvedene hrane nikada ne pojede, a voda potrošena za njenu proizvodnju definitivno je izgubljena!
• Proizvoditi više kvalitetnije hrane koristeći što manje vode
Više saznajte na: www.unwater.org/worldwaterday

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Morske vještine