Najpoznatije (pod)morske priče: Stella Polare

Brodske olupine nisu samo detalji iz gusarskih i ratnih filmova, može ih se naći i u Jadranskome moru. Jedna od najpoznatijih je olupina ratnog broda Stella Polare, koja se nalazi u moru ispred istarske luke Brestova.

Stella Polare, što na talijanskom znači “zvijezda sjevernjača”, bila je torpedni čamac u Drugom svjetskom ratu. Torpedni su čamci mali i brzi brodovi namijenjeni borbi protiv većih neprijateljskih bojnih brodova i podmornica. Stella Polare najprije je bila talijanski ratni brod, no, nakon što su se Talijani predali Nijemcima, postala je dio njemačke ratne mornarice. Tako je sudjelovala u nekoliko ratnih okršaja, a bila je i pratnja razarača Kiebitz, koji će nakon rata postati poznatiji kao Galeb, predsjednička jahta Josipa Broza Tita, predsjednika Jugoslavije.

Jedan od redovitih zadataka Stelle Polare tijekom Drugog svjetskog rata bilo je čišćenje neprijateljskih minskih polja i postavljanje novih mina. Kapetan Von Kleist 1944. uveo je Stellu Polare u jedno talijansko minsko polje gdje je, zbog pogreške u navigaciji, Stella Polare naletjela na brodsku minu. Brod je u eksploziji prepolovljen te je potonuo za samo nekoliko minuta.

Kapetan Von Kleist u minsko je polje ušao unatoč tome što mu je bilo drukčije zapovjeđeno pa je svoje nepoštivanje naredbi i pogrešku u navigaciji pokušao sakriti: ucrtao je pogrešne koordinate lokacije na kojoj je Stella Polare potonula kako je se poslije ne bi moglo pronaći. Zato je olupina Stelle Polare otkrivena tek 1998. godine!

Stella Polare jedna je od najočuvanijih olupina na Jadranu te je jednako popularna i kao povijesni spomenik i kao omiljena lokacija profesionalnih ronilaca. Stražnji dio broda bolje je očuvan od prednjeg, a glavni jarbol, dimnjak, kao i niz topova u izvrsnom su stanju, iako su obrasli morskom travom i biljem jer su proveli više od pet desetljeća na morskome dnu, na dubini od šezdesetak metara.

Komentiranje je zaključano.