Najmekši božićni panettone za blagdansku trpezu

Prepoznatljiv po svom visokom obliku, mekanoj teksturi i zamamnome mirisu, panettone je više kruh nego kolač, a njegovo slatko tijesto posuto kandiranim voćem i grožđicama daje mu i posebnu vizualnu čar. Popularan je diljem svijeta, ali obično se najviše povezuje s Božićem i s Italijom. Međutim, panettone je mnogo više od talijanskoga božićnog kolača.

Panettone potječe iz Milana, a prema legendi, glavna tradicija koja se uz njega vezuje čak nije ni povezana s Božićem, nego sa svetim Blažom (San Biagijem) koji je spasio dijete koje se gušilo ribljom kosti davši mu komad kruha. Tako je sveti Blaž, uz druge blagodati, postao svetac zaštitnik grla pa mu se mnogi ljudi mole kad osjete da ih hvata grlobolja. Na blagdan njemu u čast, 3. veljače, mnogi pojedu krišku panettonea koju su sačuvali još od Božića. Kako je dugo stajao i otvrdnuo, često se tostira i jede s maslacem. 

Recept za najmekši panettone koji se pravi dan ranije

Ako želite najmekši panettone za božićnu trpezu, potrebno vam je prije svega strpljenje, stoga počnite s pripremom dan ranije jer tijesto mora odstajati i po nekoliko sati u više navrata.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 220 ml vode
  • 9 g svježeg kvasca
  • 5 žumanjaka
  • 1 cijelo jaje
  • 140 g maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 140 g šećera
  • žlica meda
  • aroma vanilije
  • korica naranče (naribana)
  • korica naranče (naribana)
  • 30 g brašna
  • 80 g grožđica
  • 150 g ušećerene korice naranče

Priprema:

KORAK 1

Otopite 6 g kvasca u vodi, dodajte brašno i zamijesite tijesto, pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći (oko 12 sati). 

KORAK 2

Sutradan u fermentirano tijesto dodajte žumanjke, ali malo po malo miješajući (ne sve odjednom) i mijesite sve dok tijesto ne upije žumanjke i postane ujednačeno. Ovo je tijesto idealno mijesiti u automatskom mikseru, ali možete i kuhačom (rukom). Kada se tijesto ujednači, malo po malo dodajte 100 g maslaca (ni slučajno ga ne otapajte u mikrovalnoj ili pećnici, mora biti kremast). Nakon toga, u tijesto malo po malo dodajte 100 g šećera i prstohvat soli. Kada se sve izjednači, prekrijte tijesto folijom i pustite da se diže tri sata na sobnoj temperaturi.

KORAK 3

Kada se tijesto diglo, lagano ručno umutite jedno jaje i pola odvojite u novu čistu posudu, dodajte žlicu vode, 40 g maslaca, 40 g šećera, žlicu meda, malo arome vanilije, koricu naranče i limuna. Sve umutite mikserom pa dodajte 30 g brašna s prstohvatom soli i 3 g svježeg kvasca. Sve umutite u jednoličnu masu.

KORAK 4

Dobivenu masu pomiješajte s dignutim tijestom i dodajte grožđice koje ste prethodno oprali te ušećerene korice naranče i sve pomiješajte. Ostavite tijesto pokriveno na sobnoj temperaturi još sat vremena.

KORAK 5

Posudu u kojoj ćete peći panettone obložite mokrim papirom za pečenje i ulijte dobiveno tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji još tri sata. Kada se tijesto uzdigne, napravite po njemu plitki rez nožem u obliku križa. Pecite na 160 stupnjeva 40 – 50 minuta.

Uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najmeki-boini-panettone-za-blagdansku-trpezu-ndash-jgl-obitelj