Zdravija verzija božićnih kolačića

Blagdansko vrijeme pravi je izazov ne samo svima onima koji se trude ostati fit, nego i onima koji muku muče s lošom probavom, dijabetesom ili želučanom kiselinom. Zato u nastavku donosimo nekoliko razloga zašto biste ovaj Božić trebali posegnuti za zdravijom verzijom božićnih kolača.

Skriven u brojnim gaziranim, i naizgled ne preslatkim pićima, ali i u raznoj hrani za koju se zapravo uopće ne bi reklo da je puna šećera, taj slatki, ali štetni sastojak, danas se, kao i stres, smatra jednom od najštetnijih pojava za naš organizam. No, s obzirom na to da je teško zamisliti božićne praznike baš u potpunosti bez ijednog slatkog zalogaja, važno je znati da postoje i takozvani zdravi šećeri.

Najstariji i najpoznatiji prirodni zaslađivač te namirnica koja nema rok trajanja je – med, a pod zdravim šećerima podrazumijevaju se i šećeri uskladišteni u sušenom voću. Zato su posljednjih godina iznimno popularni takozvani zdravi kolači. Riječ je zapravo o sirovim kolačima koji svoju popularnost djelomično duguju i tome što ih nije potrebno peći, što je svima onima koji su imali problema s pogađanjem prave temperature ili pravodobnim dizanjem tijesta i biskvita znatno olakšalo život. Naravno, ima među zdravijim verzijama kolačića i onih koji se peku, ali je njihova izrada i dalje mnogo jednostavnija od uobičajenih kolača.

Ako je riječ o kolačima koji sadrže, primjerice, zobene pahuljice, orašaste plodove, sušeno voće poput datulja, brusnica ili marelica, kakao prah, kokosovo brašno ili ulje… to su „zdravi“ kolači.

Zašto pojedine verzije kolačića, neovisno o tome bili oni pečeni ili sirovi, zovemo „zdravim“ kolačima?

Zato što je riječ o kolačima koji sadrže, primjerice, zobene pahuljice, orašaste plodove, sušeno voće poput datulja, brusnica ili marelica, kakao prah, kokosovo brašno ili ulje… Kao osnova obično služe datulje ili neki orašasti plodovi koji se namočeni i samljeveni lako pretvaraju u pastu koja se onda lako obogaćuje različitim začinima poput vanilije, rogača ili cimeta te u konačnici oblikovani u kuglice ili neki drugi oblik uvaljaju u nešto poput kokosova brašna, mljevenog pistacija ili badema. S obzirom na to da želite da to budu božićni kolači, koristite svjetlije sastojke poput kokosa ili listića badema koji će podsjećati na snijeg te začine poput cimeta i narančine kore koji će im dati pravi blagdanski štih.

Ako ipak niste skloni eksperimentirati s nečim novim i zdravim u svojoj kuhinji, ali ste spremni riskirati s pojavom uobičajenih probavnih smetnji izazvanih masnom, slatkom i kremastom hranom, osigurajte si dovoljne količine pripravaka kao što su Reflustat i Prolife, koji će pomoći vašem probavnom sustavu i ovih blagdana.

Komentiranje je zaključano.

zdravija-verzija-boinih-kolaia-ndash-jgl-obitelj