Najbolje lokacije za izlete u rano proljeće

Stižu nam topliji dani i pravo je vrijeme za izlete na otvorenom. Priroda je očaravajuća u proljeće jer se nakon duge i hladne zime sve budi i cvjeta. Izdvojili smo nekoliko destinacija savršenih za upoznavanje prirode te uživanje u zelenilu i mirisu proljeća. 

Trakošćan 

Otkrijte ljepotu i tišinu Hrvatskoga zagorja i posjetite jedno od najromantičnijih mjesta te jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj – dvorac Trakošćan. Nalazi se u mjestu Bednja, a priroda i okolica dvorca oduševit će vas. Odlučite li se na šetnju poučnom stazom Put vila, otkrit ćete sve vrijednosti park-šume Trakošćan i njezine okolice. Budući da šetnja traje oko dva sata, predahnuti možete u ribarskoj kućici koja je ujedno i info-točka.

Rastoke

Rastoke su idealne za popodnevno uživanje u proljetnim zrakama sunca. Udaljene su oko 33 km od Plitvičkih jezera pa ih zbog toga zovu Male plitvice. Šetnja labirintom kanala i drvenih mostića uz pogled na 23 slapa pružit će vam nezaboravan doživljaj. Pronađite trenutak mira i opustite se u ugodnom okruženju, a ako ogladnite, okrijepiti se možete u restoranu smještenom na samoj obali s pogledom na rijeku Slunjčicu i Koranu.  

Plitvičke doline

Plitvičke doline u Rakovici prekrasne su tijekom cijele godine, ali proljeće im pruža neku posebnu draž. Uz predivnu prirodu, nudi se i mnoštvo zanimljivih aktivnosti za sve uzraste. Upoznajte se s jelenima, slavonskim svinjama i konjima na imanju Ranch Dolina Jelena, istražite skrivenu ljepotu Nacionalnog parka Plitvička jezera, odlučite se na jahanje konja u jednom od pet jahačkih klubova, iznajmite bicikl i uživajte u organiziranim ili individualnim biciklističkim turama te isprobajte nordijsko hodanje. Koju god aktivnost odabrali, sigurni smo da ćete uživati u živopisnom krajoliku. 

Park prirode Lonjsko polje

Jedno od najvećih močvarnih područja smjestilo se u srcu Moslavine, geografski u području srednjeg toka rijeke Save, oko 75 km jugoistočno od Zagreba. To je dom 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, deset vrsta gmazova, 22 vrste riba i čak 250 vrsta ptica. Uživajte u šetnji, obiđite vidikovce i upoznajte se s najpoznatijim stanovnicima Lonjskoga polja – rodama. Djeca će posebno uživati u ovom ambijentu.

Kanjon Kamačnik

Bajkoviti kanjon Kamačnik u Gorskom kotaru u zagrljaju netaknute prirode jedno je od najzelenijih izletišta u Hrvatskoj. Staza za šetnju uz rijeku Kamačnik prilagođena je svim uzrastima, a uz nevjerojatnu prirodu, djeci će biti zanimljive i postavljene zvučne instalacije koje mogu isprobati – Panov gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenji rog i puhova zvona. Dok upijate svu ljepotu zelenila, napravite pokoju pauzu za fotografiranje.

Grad labirinta 

Ako ste ljubitelji labirinta, zasigurno će vas oduševiti malo međimursko mjesto Badličan, na pola puta između Nedelišća i Štrigove, gdje je u šumici postavljeno čak devet labirinta. To su labirinti za ljubav, sreću, um, tijelo, moć, osjećaje, energiju, povezanost, mudrost i stvaralaštvo, slobodu, preobrazbu te život i smrt, a sagrađeni su od kamenja koje je pronađeno u obližnjem kamenolomu. Vašim klincima sigurno će biti zanimljivo jer svaki od labirinta predstavlja po jedan planet u Sunčevu sustavu, a ispred svakog labirinta postavljena je tabla s njegovim nazivom i kratkim opisom.

Koji god izlet odabrali, svakako u svoju putnu ljekarnu spremite Magnezij Top Direkt za smanjenje umora i iscrpljenost te Aqua Maris Clean i/ili Aqua Maris 4Allergy sprej za nos za održavanje vlažnosti sluznice, ispiranje alergena iz nosa i neometano uživanje u prirodi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najbolje-lokacije-za-izlete-u-rano-proljee-ndash-jgl-obitelj