Najbolje knjige koje možete čitati svojoj bebi

Neka od najljepših sjećanja na djetinjstvo su majčin ili očev glas, topli kakao, dekica i - dobra priča! Iako ponekad mislimo da su crtići, filmovi i TV preuzeli svijet, to nije tako! Danas su dječje emisije u kojima bake čitaju priče među najpopularnijima diljem svijeta.

Mnogi odgađaju čitanje djeci dok su još dojenčad jer misle da ih tako malena djeca ne razumiju. No, bebe ne razumiju ni riječi kojima im se obraćamo, ali im se zbog toga ipak ne prestajemo obraćati! Jednako tako, valja im i čitati naglas, i to već od rođenja. Tome nas poučava i kampanja „Čitaj mi“ koja je u Hrvatskoj pokrenuta 2013. godine.

Zašto? Jednostavno je: istraživanja su pokazala da se mozak djeteta kojemu odrasli čitaju brže razvija. Slušanje riječi i rečenica ključno je u izgradnji mreže riječi i spona u mozgu bebe. Kad im čitamo naglas, djeca slušanjem onoga što im čitamo usvajaju ne samo riječi, nego i govorne obrasce. Znanstvenici su otkrili da dvogodišnjaci kojima su roditelji čitali od rođenja znaju mnogo više riječi te u školskoj dobi lakše uče čitati i pisati od vršnjaka koji nisu imali prilike uživati u čitanju priča naglas.

Naravno, to ne znači da svome dojenčetu morate svaku večer pročitati pola „Harryja Pottera“ ili „Šegrta Hlapića“. Iako možete, ako vas to veseli. Sasvim malenim bebama dovoljna je tek pokoja minuta čitanja, nekoliko rečenica iz slikovnice jarkih boja i snažnih kontrasta jer to je ono na što se može fokusirati dojenče staro samo nekoliko mjeseci (i onoliko koliko neispavana majka može dati!).

Kad napuni šest mjeseci, dijete će pokazati interes za ilustracije, a možda i početi držati (i žvakati) knjige. Platnene i plastične knjige različitih tekstura pritom su najbolja opcija, a priču slobodno smišljajte u hodu. Rime će biti zabavne i vama i djetetu. Jednogodišnjacima već možete čitati jednostavnije bajke, a oni će vidno reagirati, naravno, na svoj način – birat će omiljene crteže, boje, stranice ili dijelove priče, a možda vam i otimati knjigu te samo pričati priču.

Cijela ta avantura čitanja ne mora trajati više od nekoliko minuta, a na vama je da je učinite zabavnom – mijenjajte glas, glumite, zabavljajte se i činite to svaki dan! I ne, ne mora to biti prije spavanja, iako može, ako to vaše dijete i vi volite. Sita, suha i naspavana beba priče će jednako rado slušati i ujutro i poslijepodne, a navika čitanja po danu mogla bi vam itekako dobro doći kad morate s bebom čekati u redu, bilo da je za trajekt ili za pregled kod pedijatra. Knjigu u ruke i uživajte!

Komentiranje je zaključano.