Duda varalica – da ili ne?

Duda varalica prijeporna je tema koja oduvijek izaziva nedoumice. Kako odluci o davanju dude varalice prići jednostavno i bez nervoze?

Brojna su istraživanja dokazala loše utjecaje dude varalice. Uz činjenicu da je riječ o objektu koji je podložan nehigijenskom tretiranju (lakši je prijenos gljivica), treba imati na umu i da specifično djeluje na razvoj čeljusti i zubnoga karijesa. No, duda ima i svoje prednosti. Primjerice, mogućnost smirenja djeteta kad majke nema ili je iscrpljena ili – jednostavno zadovoljenje samoga nagona za sisanjem.

Sisanje je primarni instinkt koji djeca nose još iz maternice i veza s njihovim osjećajem sigurnosti.

Prvo što se morate zapitati je: želite li poslije prolaziti naporno razdoblje odvikavanja od dude? Odgovor na to pitanje mogao bi vam pomoći u odluci hoćete li je uopće ponuditi svome djetetu. U većini rasprava dojenje i duda varalica zajednička su i vruća tema jer se pretpostavlja da jedno potire drugo. Međutim, u stvarnome svijetu dude su zastupljene i među dojenom i nedojenom djecom.

Bez obzira na znanstveno dokazane dobrobiti dojenja, ono nije obveza i svatko je u tom smislu slobodan donijeti vlastitu odluku. Ako ste odlučili dojiti, dobro je znati nekoliko stvari u vezi s dudom varalicom, i dojenjem.

Uvođenje dude svakako odgodite dok se ne ustanovi pravilno sisanje i dok se dijete ne nauči pravilno hraniti. Riječ je o nekoliko tjedana uz pravilno stavljanje djeteta na dojku. Bombardirat će vas savjetima o razmacima dojenja, opasnostima da dojku shvate kao dudu… Ne obazirite se na njih. Osim nutritivnih, dojenje ima i nenutritivne osobine, a jedna od najvažnijih je povezanost s majkom, osjećaj sigurnosti i smirenje nervoze. Promatramo li dijete kao prestrašeno novim svijetom u kojemu se nalazi, shvatit ćemo tu potrebu za bliskosti. Sisanje je, naime, primarni instinkt koji djeca nose još iz maternice i veza s njihovim osjećajem sigurnosti.

Nakon pravilne uspostave dojenja, duda može biti pomoć u trenucima kada je majka iscrpljena i potreban joj je predah. Može pripomoći i suprugu ili osobi koja će dijete pričuvati, ako majka mora ili želi nekamo otići.

Majke koje ne doje jer ne mogu ili jednostavno ne žele također će se naći pred tom odlukom. Bočice i dude danas se proizvode zaista vrhunskom tehnologijom i izbor je velik, no veoma je važno proučiti što je najbolje za vaše dijete. Potražite što prirodnije, ergonomski oblikovane materijale kako biste svome djetetu pružili najbolje i najsigurnije.

Kao i kod dojenja, pri uporabi bočica i duda treba pripaziti na zvuk coktanja koji se čuje kada dijete ne siše pravilno. To znači da guta previše zraka, što može potaknuti grčeve. Stoga je iznimno važno naučiti dijete pravilno sisati.

Uvijek imajte na umu pravilnu higijenu dude varalice te sigurnost njezine uporabe – i nikada, nikada ne ostavljajte dijete s dudom vezanom oko vrata u krevetiću ili kolicima jer bi se moglo ugušiti!

Komentiranje je zaključano.

duda-varalica-x2d-da-ili-ne-ndash-jgl-obitelj