Muke po grčevima: Treba li bebu odvesti liječniku?

Za grčeve u beba svi znaju i rijetko koji roditelj to nije prošao sa svojim djetetom, no tek kad ih doživite, saznate koliko su zapravo neugodni i teški. Povrh svega, najteže je razaznati kada valja pozvati profesionalce u pomoć.

Grčevi se obično javljaju od 3. tjedna starosti novorođenčeta, a uglavnom nestaju – kao rukom odneseni – kad beba navrši 3 mjeseca. Ako ste sad pomislili da je to zaista čudna podudarnost, pričekajte da saznate koliko prosječno traju – da, do tri sata dnevno. 

Tri duga sata neutješnog plača kod kojeg naizgled ništa ne pomaže. Iako gotovo sve bebe prođu kroz ovu razvojnu fazu – probavni sustav se razvija, bebe se znaju nagutati zraka, dojene bebe znaju reagirati na nešto što je mama pojela, zaostali vjetrovi su bolni – nema univerzalnog lijeka na koji reagiraju sve bebe.

Roditelji su tako prepušteni sami sebi i eksperimentiranju s masažama, toplim kupkama, nošenjem djeteta, različitim položajima u dojenju, dijetama za majku, zvučnom terapijom, ali i kapima, poput Normia® Baby kapi koje sadrže posebno odabrane sojeve probiokultura, ne sadrže gluten, laktozu ni bjelančevine mlijeka, a smiju ih koristiti bebe od prvoga dana. Potpomažu sazrijevanju crijevne mikroflore koja je ključna za razvoj i funkcioniranje probavnog sustava.

Kada i koliko je previše, i truda s vaše strane i plača s bebine, teško je reći jer je to individualno. Neki klinci se meškolje pola sata, a neki plaču i po 10 sati dnevno. Ipak, na neke detalje možete obratiti pozornost. Prva dva pomno pratite ako dojite – nedovoljno dobivanje na težini te promjene u stolici, bilo da je riječ o zatvoru ili o proljevu, a osobito o proljevu koji ima tragove krvi – znače da trebate odmah kod pedijatra. Isto to učinite ako u kombinaciji s grčevima dijete povraća više od 30 ml odjednom ili više od 5 puta dnevno ili povraća žuto ili zeleno. 

Okretanje, izvijanje i plakanje koje počinje tijekom ili ubrzo nakon hranjenja te beba koje ne doji dobro u razdoblju od 12 sati također su znakovi da posjetite pedijatra. Tu su i povišena temperatura, plakanje bez ikakvih razdoblja smirenosti te dugotrajno spavanje. Bilježite koliko dijete jede i spava jer bebe koje imaju grčeve veći dio dana provode budne, odnosno ne spavaju tri puta dulje zbog grčeva. 

Najbolje što možete napraviti je pozvati u pomoć najprije svoju patronažnu sestru, a zatim i pedijatra, osobito ako je riječ o prvome djetetu. Nemojte se sramiti pitati ponovno i nanovo, radije zajedno s liječnicom otkrijte što je, pa makar bili samo i obični grčevi, nego da nešto pođe po zlu. I budite nježni prema sebi, slušati dijete kako plače jedna je od najtežih stvari na svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *