Koronavirus ili prehlada? Naučite razliku!

Dolaskom hladnijega dijela godine povećava se mogućnost obolijevanja od infekcija dišnoga sustava uzrokovanih virusima i bakterijama. S obzirom na to da su simptomi zaraze koronavirusom slični simptomima prehlade, saznajte koje su ključne razlike među njima.

COVID-19 različito djeluje na ljude, no, u većini slučajeva, kod zaraženih osoba razvije se blaga ili umjerena bolest i oporavljaju se bez bolničkog liječenja. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj i umor, a među manje uobičajene ubrajamo bolove u mišićima, grlobolju, proljev, konjunktivitis, glavobolju, gubitak osjeta okusa ili mirisa, osip ili promjenu boje prstiju na rukama ili nogama. Teški simptomi odnose se na otežano disanje ili gubitak daha, bol ili pritisak u prsima te gubitak sposobnosti govora ili kretanja. Do pojave prvih simptoma u prosjeku dolazi od pet do šest dana nakon zaraze virusom, ali to razdoblje može trajati i do 14 dana.

Simptomi prehlade najčešće se javljaju postupno, a uključuju   grlobolju, curenje iz nosa, suzenje očiju i kihanje, a može se javiti i suhi kašalj. Najbolji lijek kod prehlade je odmor i mirovanje, uz pojačan unos tekućine i prehranu bogatu vitaminom C. Kod grlobolje može pomoći topli čaj, a kod začepljenog nosa Meralys HA koji snažno djeluje na uzroke začepljenosti nosa, ali blago na nosnu sluznicu. Učinkovit je u borbi s bolestima gornjeg dišnog sustava, ne sadrži konzervanse te djeluje do 10 sati nakon primjene. Kod iritacije očiju pomoći si možete kapima Vizol S koje ublažavaju tegobe iritacije, pečenja i nelagode.

Izvor: www.koronavirus.hr

 

U oba slučaja važno je da se odmarate i spavate dovoljno, da pijete mnogo tekućine i jedete hranjive namirnice. Redovito perite ruke, a pri kašljanju ili kihanju pokrijte nos i usta savijenim laktom ili maramicom. Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, kašljete ili osjećate teškoće pri disanju, zatražite pomoć liječnika. Ne zaboravite – ako sumnjate da ste zaraženi, telefonski kontaktirajte svoga liječnika ili dežurnu epidemiološku službu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

koronavirus-ili-prehlada-nauite-razliku-ndash-jgl-obitelj