Koje namirnice potiču proizvodnju majčina mlijeka

Majčino mlijeko najbolji je izvor hranjivih tvari koje su nužne za pravilan rast i razvoj djeteta. Stoga se za prvih šest mjeseci djetetova života preporučuje isključivo hranjenje putem dojenja, naravno, ako majke imaju dovoljno mlijeka. Ako se odlučite dojiti, važno je znati da hrana koju konzumirate utječe na okus mlijeka, ali može utjecati i na količinu dobivenog mlijeka. 

Prehrana dojilja

Glavno pravilo kod prehrane dojilja je dovoljan unos energije u obliku zdravih namirnica. U praksi to znači da bi dojilje trebale dnevno unositi 500 kalorija više nego inače, odnosno nikako manje od 1800 kalorija dnevno. Osim što će vam tijelo prirodno tražiti više tekućine, za povećanje količine mlijeka potrebno je povećati i unos tekućine, prije svega, vode. 

U prošlosti su se žene ograničavale na unos samo određenih namirnica, ali stručnjaci danas savjetuju raznovrsnu i uravnoteženu prehranu koju bismo ionako trebali imati svi, nevezano za trudnoću i dojenje. Osim pravilne ishrane, postoje i određene namirnice koje pozitivno utječu na proizvodnju mlijeka pa bi se svakako trebale naći na meniju dojilje. Najpoznatiji je koromač koji možete pronaći i u obliku čajeva za trudnice ili ga pak jesti sirovog ili kao pire. Poželjno je povećati i unos tamnozelenog povrća jer sadrži obilje fitoestrogena koji podržava dojenje. Od ostalih namirnica tu je mrkva bogata beta karotenom te orašasti plodovi, osobito badem

Što izbjegavati

Nema zacrtanog pravila jer sve ovisi o bebi. Neka djeca loše reagiraju na citruse i začinjenu hranu ili pak mogu razviti alergijsku reakciju na mliječne proizvode. Najbolje je postupno iskušavati namirnice koje su potencijalno alergene ne biste li utvrdili ima li vaše dijete alergiju na neku od njih. 

Ono što je poznato od pamtivijeka je kako ponuda i potražnja, odnosno dojenje na zahtjev najbolje utječe na proizvodnju majčina mlijeka. Što je novorođena beba više na dojci, to će više i mlijeko nadolaziti. U tom slučaju, trudite se izbjegavati stres jer riječ je o jednom od ključnih uzroka znatnog smanjenja ili čak potpunog zaustavljanja laktacije kod dojilja. 

Dojenjem se stvara posebna veza između majke i djeteta. Osim nutritivnih vrijednosti koje time pružate svome djetetu, cijeli proces ispunjava i vas kao majku te među vama razvija izniman osjećaj privrženosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

koje-namirnice-potiu-proizvodnju-majina-mlijeka-ndash-jgl-obitelj