Fuži s vrganjima

Jesenski meni obavezno uključuje gljive, osobito vrganje, koje zovu i kraljevima gljiva. Nije samo okus prednost ovih gljiva već i njihov nutritivni sastav – siromašne su mastima te sadrže značajan udio proteina. Niz je recepata i načina priprema vrganja. Sjajni su s jajima, pečeni u pećnici, u juhama. Još bolji su svježi, narezani na tanke ploške s paprom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Mi smo se odlučili za fini klasik, kombinaciju svježih vrganja i poznate istarske tjestenine. 

Sastojci:

  • 300 g fuža
  • 25 dag svježih vrganja 
  • 4 režnja češnjaka
  • peršin 
  • 2 dl jušnog temeljca
  • kockica maslaca 
  • domaći tvrdi sir ili parmezan 
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema:

Svježe vrganje očistite mokrom krpom da sačuvaju okus. Skuhajte fuže al dente. Dok se tjestenina kuha, uzdužno razrežite očišćene vrganje pa ih izdinstajte s nasjeckanim češnjakom na maslinovom ulju. Zalijte temeljcem, dodajte maslac te kratko prodinstajte. Prema ukusu posolite, popaprite i umiješajte kuhane fuže. Na kraju dodajte peršin i prema želji servirajte uz naribani sir. Dobar tek!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fui-s-vrganjima-x2d-recept-ndash-jgl-obitelj