Fuži s vrganjima
Jesenski meni obavezno uključuje gljive, osobito vrganje, koje zovu i kraljevima gljiva. Nije samo okus prednost ovih gljiva već i njihov nutritivni sastav – siromašne su mastima te sadrže značajan udio proteina. Niz je recepata i načina priprema vrganja. Sjajni su s jajima, pečeni u pećnici, u juhama. Još bolji su svježi, narezani na tanke ploške s paprom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Mi smo se odlučili za fini klasik, kombinaciju svježih vrganja i poznate istarske tjestenine.
Sastojci:
- 300 g fuža
- 25 dag svježih vrganja
- 4 režnja češnjaka
- peršin
- 2 dl jušnog temeljca
- kockica maslaca
- domaći tvrdi sir ili parmezan
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema:
Svježe vrganje očistite mokrom krpom da sačuvaju okus. Skuhajte fuže al dente. Dok se tjestenina kuha, uzdužno razrežite očišćene vrganje pa ih izdinstajte s nasjeckanim češnjakom na maslinovom ulju. Zalijte temeljcem, dodajte maslac te kratko prodinstajte. Prema ukusu posolite, popaprite i umiješajte kuhane fuže. Na kraju dodajte peršin i prema želji servirajte uz naribani sir. Dobar tek!