Kako ublažiti tegobe niskoga tlaka

Premda se u javnosti niži krvni tlak smatra manje opasnim zato što se za razliku od visokoga ne smatra jednim od uzročnika moždanoga i srčanog udara, ni dijagnoza niskoga tlaka nije normalno stanje organizma i uzrokuje razne neugodne tegobe. Kako umanjiti njihov utjecaj te osigurati normalno funkcioniranje organizma, saznajte u sljedećim redovima.

Niži krvni tlak, u stručnim krugovima poznat i kao hipotenzija, može nastati kao posljedica različitih stanja, primjerice trudnoće, premda ima tendenciju biti i genetski uvjetovan. Na njegov nastanak može utjecati i konzumacija različitih lijekova, problemi sa srcem, teže alergijske reakcije, dehidracija, problemi u radu endokrinoga sustava, gubitak krvi, teška infekcija ili već i sam nedostatak određenih hranjivih tvari u organizmu.

Stanje hipotenzije najčešće se manifestira vrtoglavicom, osjećajem nervoze, sklonošću nesvjestici, manjakom koncentracije, ubrzanim i plitkim disanjem, zamagljenim vidom, žeđu, umorom, brzim i hladnim znojenjem, pa čak i depresijom.

Važno je saznati uzrok niskoga krvnog tlaka jer je on često samo posljedica mnogo ozbiljnijega, no trenutačno još uvijek skrivenog zdravstvenog problema.

Važno je saznati uzrok niskoga krvnog tlaka jer je on često samo posljedica mnogo ozbiljnijega, no trenutačno još uvijek skrivenog zdravstvenog problema. Spoznajom što kod pojedine osobe uzrokuje nizak tlak, lakše se pristupa uklanjanju neugodnih tegoba koje su njime izazvane te se liječi sam uzrok niskoga tlaka.

Spoznajom što kod pojedine osobe uzrokuje nizak krvni tlak, lakše se pristupa uklanjanju neugodnih tegoba koje su njime izazvane te se liječi sam uzrok niskoga tlaka. Primjerice, ako je on posljedica uzimanja nekog određenog lijeka, taj lijek treba zamijeniti. Ako je pak izazvan različitim srčanim problemima ili bolestima štitnjače, pristupa se liječenju tih problema, a nizak tlak nestaje prirodno s poboljšanjem stanja ciljano liječenih bolesti. Nizak tlak u trudnoći najčešće prolazi rođenjem djeteta. No, ako trudnica primijeti da je nizak tlak u njezinu slučaju latentno stanje čiji se uzrok najvjerojatnije krije u genetskoj sklonosti malo nižemu krvnom tlaku, potrebno je razviti navike koje će sprječavati češću pojavu neugodnih simptoma poput vrtoglavice ili nesvjestice.

Važno je znati da je i u ovome slučaju određena hrana prirodni lijek, ali isto tako, određenu je hranu potrebno izbjegavati. Primjerice, postoje namirnice koje prirodno smanjuju tlak, kao što je češnjak. Takvu je hranu potrebno izbjegavati u većim količinama ili tek rijetko konzumirati, dok u organizam treba češće unositi onu koja će prirodno podići vaš tlak kad osjećate da je veoma nizak. Primjerice, u akutnim stanjima preporučuje se pojesti malo slaniji obrok jer sol prirodno podiže krvni tlak, no u tom je slučaju jednako važno unijeti u tijelo i dovoljnu količinu vode jer dehidracija također može kao posljedicu imati nizak krvni tlak. Važno je da osobe koje su sklone nižem krvnom tlaku konzumiraju više manjih obroka dnevno jer unošenjem velikih količina hrane u jednome obroku dolazi do nagloga pada tlaka – zato se nakon ručka obično i osjećamo pospano.

Tijekom godina razvijeni su i različiti biljni pripravci u obliku koncentriranih kapi koji također pomažu u borbi s niskim tlakom, a može ih se nabaviti i bez liječničkoga recepta. Osim farmakoloških pripravaka, u prirodnome podizanju krvnoga tlaka koristit će vam i tjelesna aktivnost koja blagonaklono djeluje na sprječavanje nastanka hipotenzije.

Komentiranje je zaključano.