Kako ublažiti simptome jesenskih alergija?

Premda uobičajeni sumnjivac, proljeće ipak nije glavni aktivator alergija, česte su i ujesen, kada ih izazivaju grinje i spore iz lišća koje truli. Kako si pomoći i ublažiti neugodne simptome koje izazivaju, saznajte u tekstu koji slijedi.

Grinje, sićušni, golome oku nevidljivi člankonošci, najaktivnije su ujesen i zimijer im pogoduje izmjena temperature i početak grijanja te posljedično tome suši zrak u prostorijama. Alergije uzrokuje njihov izmet koji se nakuplja u jastucima, madracima, sjedećim garniturama, tepisima i slično, a ponekad je primjetan u obliku narančastih mrljica. Može uzrokovati probleme s dišnim putevima, ekcem ili čak astmu, a jedno od omiljenih okupljališta grinja su plišane igračke.

Da biste spriječili alergijske reakcije koje mogu izazvati grinje, ti mali, nevidljivi sustanari, najvažnije je prevenirati njihovu pojavu redovitim provjetravanjem prostorija u kojima boravite, redovitim pranjem posteljine na programima s temperaturom od barem 60 stupnjeva te sušenjem rublja ili vani na otvorenome ili u sušilici. Dječje igračke koje bi se mogle oštetiti pranjem u perilici grinja ćete osloboditi tako da ih stavite u hladnjak na najmanje sedam sati i problem s grinjama u plišancima trebao bi biti riješen.

Da biste spriječili alergijske reakcije koje mogu izazvati grinje, ti mali, nevidljivi sustanari, najvažnije je prevenirati njihovu pojavu redovitim provjetravanjem prostorija u kojima boravite, redovitim pranjem posteljine na programima s temperaturom od barem 60 stupnjeva te sušenjem rublja ili vani na otvorenome ili u sušilici.

Spore, koje su drugi najčešći uzrok jesenskih alergija, najčešće dolaze u našu okolinu unošenjem raznih biljaka u dom kako bismo ih zaštitili od nižih temperatura i jakih kiša koje pristižu s jesenjim danima. Ako znate da vam blizina suhoga jesenjeg lišća uzrokuje reakcije poput iznenadnog i učestalog kihanja te iritacija kože, zamolite nekoga iz obitelji ili susjeda da umjesto vas prione sakupljanju lišća u vašemu dvorištu, a prije nego što unesete biljke u svoj dom, pomno očistite odbačeno lišće koje se možda nakupilo na površini zemlje u cvjetnoj tegli. Osim opreza pri izlaganju uvjetima koji potencijalno pridonose pojavi simptoma alergija karakterističnih za ovo doba godine te vođenja računa o higijeni i prozračnosti prostora u kojemu boravite, u ublažavanju simptoma alergijskih reakcija mogu vam pomoći i pripravci poput Vizol S ALLERGY kapi, koje će ublažiti efekt crvenila alergijama nadraženih očiju. Ako imate alergijsku reakciju koja se očituje promjenama na koži, osipom na različitim dijelovima tijela, jedan od savjeta koji vam može pomoći je – izbjegavajte odjeću od vune. Ipak, ako ne želite odustati od nošenja toplijih vunenih komada, nastojte da ispod njih prvi sloj odjeće bude od nekog drugog materijala, po mogućnosti, čistoga pamuka. Također, hidrirajte redovito svoju kožu prikladnim kremama ili losionima za tijelo jer je suha koža sklonija iritacijama.

Komentiranje je zaključano.