Kako se riješiti porođajnih strahova

Dolazak prinove na svijet jedan je od najljepših trenutaka koji se pamte zauvijek, ali često izaziva strah i veliku nervozu kod budućih majki jer nitko ne može sa sigurnošću znati kako će proći porod. Morat ćemo vas odmah razočarati – normalno je da osjećate strah i ne morate ga se riješiti, niti je to vaša dužnost. Doznajte kako se pripremiti i nositi sa strahom koji je sasvim normalna pojava. 

Zahvaljujući dugih devet mjeseci trudnoće, imate sasvim dovoljno vremena za osnovne stvari koje mogu, ali ne moraju nužno umiriti vašu psihu i emotivno stanje. Ne brinite se ako se ne osjećate savršeno, u trudnoći dolazi do velikih i hormonalnih promjena i tjelesnih pa je sasvim prihvatljivo da ponekad niste u redu i da se bojite poroda. Vaše se tijelo tijekom trudnoće lagano priprema na porod, a na vama je da mu u tome pomognete.

Ono što vam najviše može pomoći je pozitivan stav. Iako se čini kao kliše, kao i u svim teškim trenucima u životu, pozitivan stav donosi dobro. Ako manifestirate pozitivne misli, sam čin poroda mogao bi teći lakše jer će i vaše tijelo biti opuštenije i smirenije, a to znači da ćete se i lakše fokusirati na porod. Bitna je i podrška obitelji, zato se okružite pozitivnim ljudima u svojoj okolini i uživajte u svojoj trudnoći. U posljednje vrijeme dosta je popularna metoda mindfulnessa koja, prema nekim provedenim studijama, poboljšava porođajno iskustvo te smanjuje depresiju i anksioznost tijekom trudnoće i postpartuma. Mindfulness trening zapravo vas uči da prihvatite bol ako je budete iskusili, da na kontrakcije gledate kao na nešto što će uskoro proći i što vašem tijelu pomaže da donese dijete na svijet. Uz to, uči vas da se opustite, meditirate i pronađete spokoj u intenzivnim trenucima koje nosi porod, ali i razdoblje nakon poroda. Neki tvrde da mindfulness poslije pomaže i tijekom roditeljskih izazova za bolje nošenje s dječjim tantrumima i bolje kontroliranje vlastitih emocija.

Ako tijekom trudnoće osjetite snažne negativne emocije, razgovarajte sa ženama koje su rodile prije vas i vrlo vjerojatno prošle kroz slične situacije, no pritom ne zaboravite da je svako iskustvo poroda jedinstveno. Informirati se, znači mnogo, ali opet, s druge strane, ako je netko imao negativno iskustvo, to nipošto ne znači da ćete ga imati i vi, no dobro je čuti tuđe priče da steknete generalni dojam o tome kroz što je sve žensko tijelo sposobno proći da na svijet donese najdivnije malo biće. Stručna literatura uvijek je dobar odabir. Osim što će vas pripremiti za roditeljstvo, može vam stvoriti osjećaj ugode jer znate da ste spremni i da ste učinili sve što se od vas očekuje. Ne sramite se pitati za savjet ili pomoć liječnika koji vam prati trudnoću, uostalom, zato su doktori tu. Osim brige za bebu, njihova je zadaća i voditi računa o mentalnom i fizičkom zdravlju trudnice. Isto tako, korisne savjete možete potražiti i na stranicama JGL-ova savjetovališta

Sve popularniji su i tečajevi za trudnice na kojima vas stručna osoba provodi kroz sve korake od trudnoće do poroda. 

Kažu da je priprema pola posla odrađenog, stoga se fokusirajte na sve što trebate obaviti prije dolaska bebe jer ćete tako biti smireni znajući da je sve spremno, samo preostaje porod.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-rijeiti-poroajnih-strahova-ndash-jgl-obitelj