Kako sačuvati ljetne namirnice bebi za zimu

Nakon početnog zanosa zbog uvođenja dohrane u bebin život, vrlo se brzo postavlja pitanje koje zabrinjava brojne roditelje – a što će beba jesti tijekom cijele godine, kako osigurati najkvalitetnije namirnice?! No, u želji da i u hladnijim mjesecima djeca jedu najbolje otkrili su trikove kako sačuvati namirnice koje uobičajeno svoje plodove daju ljeti.

Pasterizacija

Riječ je o postupku izlaganja namirnica izuzetno visokim temperaturama s ciljem produljenja njihova roka trajanja. Da bi pasterizacija bila uspješna, potrebno je zadovoljiti više čimbenika – sterilne bočice, određeno vrijeme procesa, kvalitetni čepovi i, naravno, same namirnice koje koristite. Proces je najbolje početi pripremom staklenki koje treba sterilizirati, a to možete učiniti u pećnici na 100 stupnjeva najmanje 20 minuta, kuhanjem u velikom loncu vode ili pak u perilici posuđa na 70 stupnjeva. Ništa ne dirajte rukama, koristite hvataljke kako biste minimizirali kontaminaciju staklenki. 

Što se smije pasterizirati? Pasterizirati se smije sve svježe sezonsko voće i povrće koje nema vidljivih oštećenja, nagnječenja ili truleži. Odabrane namirnice treba dobro oprati, oguliti i nasjeckati na komadiće te ih prokuhati na pari ili u manjoj količini vode. Nakon toga ubacite ih u blender, sameljite te vratite da se dodatno prokuhaju. Završni korak je punjenje sterilnih bočica vrućom smjesom. Savjet ako stavljate komade voća, dolijte vrelu, prokuhanu vodu jer će komadići upiti dio tekućine. Završni korak je pasterizacija u vodenoj kupelji, pećnici ili perilici za posuđe. Koji god način odabrali, važno je da ih nakon pasterizacije izvadite te okrenute naopako pustite da se ohlade kako bi se stvorio vakuum. 

Što se ne pasterizira? Nije poželjno pasterizirati meso, ribu i žitarice. Najbolje je te komponente ipak pripremiti svježe uz gotovu domaću kašicu. 

Zamrzavanje sezonskih namirnica

Kako je ljeti vrt bogat različitim povrćem, ali beba može pojesti vrlo male količine, zaista je šteta da sve propadne. E, tome se doskočilo pomoću zamrzivača. Smrzavanje treba biti što brže – ubrano, oprano, blanširano i zamrznuto na temperaturi od -15 do -18 stupnjeva. Voće nije nužno prethodno blanširati, dok je za povrće to pravilo. Zamrzavajte samo povrće i voće koje nije prskano pesticidima te za koje znate da dolazi iz provjerenih izvora. Tako smrznute namirnice mogu stajati do 6 mjeseci.

Savjet – odmah odvajajte manje komade/porcije kako biste poslije izbjegli nezgodno rukovanje.

Ako ipak to ne učinite, dio koji jednom izvadite nikako više ne zamrzavajte, radije pripremite sebi ostatak. Naime, ponovno zamrznute namirnice mogu izazvati tegobe sa želucom i probavom. Ako i dođe do toga, Reflustat će učinkovito i brzo smanjiti simptome kod odraslih. Našim najmlađima, uz dohranu je dobro davati i Normia baby probiotičke kapi jer se crijeva mališana i dalje razvijaju kako oni rastu te je važno stvoriti obrambeni mehanizam.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-sauvati-ljetne-namirnice-bebi-za-zimu-ndash-jgl-obitelj