Kako razlikovati prave i lažne trudove?

Lažni trudovi često su uznemirujući za svaku trudnicu. Kako izbjeći paniku i nepotrebnu jurnjavu u rodilište? Saznajte po čemu se lažni trudovi razlikuju od pravih!

Braxton-Hicksove kontrakcije, poznatije pod imenom lažni trudovi, su nepravilne kontrakcije koje se pojavljuju jer se maternica oblikom i veličinom prilagođava fetusu. Uz to, stvaraju se nove mišićne stanice te se rastežu mišićna vlakna i ligamenti. Najčešće se javljaju 4 tjedna prije poroda, a iskusi ih samo 20 % trudnica. To je dobra vijest. Loša je da se taj postotak sa svakom idućom trudnoćom povećava.

Kod pravih trudova bol češće počinje u donjem dijelu leđa i širi se duž cijelog trbuha, dok je kod lažnih većinom centrirana u donjem dijelu trbuha i ne širi se.

Lažni trudovi mogu se pojaviti i po danu i po noći. Što je termin poroda bliži, postaju sve češći i intenzivniji. Ako ste prvorotkinja, prepoznat ćete ih po neujednačenom ritmu – dakle, lažni trudovi su nepravilni, pojavljuju se iznenada i ne uspostavljaju ujednačen ritam. Pravi trudovi su priprema za porod. To znači da mogu biti nepravilni kad počnu, ali ubrzo postaju sve bolniji i bolniji, a razmaci između trudova su pravilni. I sve kraći!

Što učiniti? Kad počnu nepravilni trudovi – a i pravi i lažni počinju isto! – pokušajte se lagano kretati ili promijeniti položaj. Ako vam to pomogne, velika je mogućnost da je riječ o lažnim trudovima. Ponavlja li se ta situacija, počnite pratiti što se još u tom danu ponavlja jer, osim što lažne trudove mogu izazvati nepravilna položenost zdjelice ili maternice, infekcije mokraćnog sustava i vaginalne infekcije, tu su i tjeskoba, umor i neispavanost koje možete tretirati kako biste spriječili pojavu lažnih trudova.

Bol je bol, ali dobro je znati da kod pravih trudova ona češće počinje u donjem dijelu leđa i širi se duž cijelog trbuha, dok je kod lažnih većinom centrirana u donjem dijelu trbuha i ne širi se. Bol kod pravih trudova prisiljava vas da sjednete ili se uhvatite za nešto i posustaje tek nakon poroda.

Jačinom boli pravih i lažnih trudova možete upravljati – dišite! No, ako dođe do vaginalnog krvarenja, puknuća vodenjaka ili nepodnošljive boli koju ne možete samostalno ukloniti, obvezno se javite svom dežurnom ginekologu.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Njega kose nakon ljetovanja
Sljedeći članak
Tata na rodiljnom dopustu