Kako prepoznati i liječiti upalu sinusa?

Imate sve simptome prehlade ili alergije, a k tome vas još boli i glava? Palo vam je napamet da bi možda mogla biti riječ o upali sinusa? Možda ste u pravu, provjerite imate li simptome karakteristične za ovu bolest.

Ova upalna bolest svojim je simptomima vrlo slična upali gornjih dišnih puteva: osim gustog iscjetka iz nosa i povišene temperature, prati je i pritisak u glavi te glavobolja. Osjećaj boli posebno je intenzivan kada je riječ o upali sinusa u čeonom predjelu, iako se sinusi nalaze na još tri mjesta u glavi. 

Upala sinusa može biti izazvana virusima, bakterijama, čak i gljivicama. Ovisno o uzročniku, liječi se na različite načine. Ako je upala popraćena gnojnim iscjetkom iz nosa, uglavnom je uzrok prekomjerna prisutnost bakterija te je potrebno početi terapiju antibioticima. 

Kada je bolest uzrokovana virusima, čija se koncentracija znatno povećava dolaskom hladnijega vremena, terapija treba biti fokusirana na tretiranje simptoma. Ono što je važno pri tretiranju svake vrste upale, neovisno o njezinu uzročniku, je činjenica da je potrebno isprazniti sinuse od nakupljene sluzi te pokušati smiriti otečenu sluznicu kako bi se olakšalo istjecanje sluzi. U tu svrhu mogu pomoći sprejevi kao što je Meralys HA koji ima trostruko djelovanje: pomaže u čišćenju, smiruje sluznicu i olakšavanje disanje.

Osim sprejeva, pomoći mogu i sustavi za ispiranje nosa na bazi čiste morske vode kakav je Aqua Maris Talasoterapija. Svi spomenuti pripravci dostupni su u gotovo svim ljekarnama, bez liječničkog recepta.

Ipak, ako ste skloni čestim i agresivnim upalama sinusa, prije bilo kojeg tretmana posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ako vam se upala događa zbog sezonskih alergija, moguće je početi preventivnu terapiju antihistaminicima, odnosno lijekovima koji se koriste za ublažavanje simptoma alergije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-prepoznati-i-lijeiti-upalu-sinusa-ndash-jgl-obitelj