Kako odabrati sportsku aktivnost prema dobi djeteta

Kada početi s dječjim sportskim aktivnostima te koji sport odabrati, česta je dilema s kojom se susreću roditelji. Pritom je potrebno razmotriti nekoliko bitnih faktora, poput dobi, razine razvoja i anatomije, socijalnog ponašanja, ali i djetetove želje i preferencije.

Prije samoga donošenja odluke o bavljenju sportom, važno je djetetu na jednostavan način objasniti korist, ali i ljepotu bavljenja sportom te kod njega probuditi interes za sportskim aktivnostima. To možete postići upoznavanjem djeteta s više vrsta sportskih aktivnosti, odlascima na probne treninge, zajedničkim gledanjem raznih utakmica, natjecanja i treninga druge djece.

Nisu svi sportovi jednako dobri i korisni za sve uzraste. Kod najranije dobi preporučuje se gimnastika jer se smatra bazičnim sportom. Ona omogućuje razvoj motoričkih i općih tjelesnih sposobnosti te je izvrstan temelj za sve ostale sportove kojima se dijete poslije može baviti. Drugi odabir u ranoj dobi može biti plivanje jer povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav i disanje. Za djecu u dobi do šest godina najbolje je odabrati sportove bez bodovanja i natjecanja.

Klizanje se smatra jednim od najzdravijih sportova, a rekreativnim klizanjem djeca se također mogu baviti od ranije dobi. Intenzivniji treninzi preporučuju se mrvicu kasnije. Pozitivna karakteristika umjetničkog klizanja, kao i samoga plesa, je i u tome što se, osim aktiviranja svih mišića i zglobova, razvija i sluh zbog usklađivanja glazbe i pokreta.

Polazak u školu može biti idealno razdoblje za upoznavanje djece s timskim sportovima poput rukometa, nogometa, košarke ili borilačkih vještina. Naravno, potrebno je dobro poznavati svoje dijete u toj dobi i prepoznati snalazi li se dobro u grupi, kakve su mu koordinacija, brzina i koncentracija te ga na temelju njegovih osobina usmjeriti prema sportu koji bi mu mogao biti jednako koristan i zanimljiv, a da mu ne bude teret.

Prije nego što se dijete počne baviti sportom, iznimno je važno uzeti u obzir i njegovo zdravstveno stanje. To je nužan preduvjet i poslije, ma kojim se sportom bavilo. Održavanje zdravog mišićnog i živčanog sustava te smanjenje umora i iscrpljenosti može se postići dodacima prehrani kao što je Magnezij Top Direkt, dok kod razvoja i jačanja imuniteta te vitalnosti organizma pomaže Prolife VIS suspenzija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-odabrati-sportsku-aktivnost-prema-dobi-djeteta-ndash-jgl-obitelj