Kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu kod ljetnih crijevnih viroza

Crijevna viroza ili gastroenteritis česta je infekcija čiji uzročnici mogu biti virusi ili bakterije, a obično pogađa djecu te odrasle s oslabljenim imunitetom. Nije rijetkost u ljetnim mjesecima kada visoke temperature pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija u hrani. Drugim riječima, sada je vrijeme za pojačan oprez!

Gastroenteritis obično je praćen mučninom, grčevima u trbuhu, povišenom tjelesnom temperaturom, povraćanjem i/ili proljevom. Upravo proljev i povraćanje mogu dovesti do povećanoga gubitka tjelesne tekućine i važnih elektrolita u tijelu, stoga je nužno voditi računa o pravilnoj hidraciji kako ionako neugodna crijevna viroza ne bi rezultirala dodatnim komplikacijama.

Obična negazirana voda prvi je i najlogičniji izbor za borbu protiv dehidracije, a u spas mogu priteći i nezašećereni beskofeinski čajevi, juhe te lagani prirodni sokovi. Za smirivanje grčeva u želucu preporučuje se čaj od kamilice, dok čaj od đumbira može ublažiti mučninu. Izbjegavajte pića s kofeinom i alkohol jer imaju diuretička svojstva, a ni napici s velikim udjelom šećera nisu preporučljivi jer mogu samo pogoršati simptome.

Međutim, osim onoga što pijete, važno je i kako pijete. Primjerice, voda ne bi trebala biti prehladna i nikako poslužena s ledom, već mlaka. Tekućinu treba piti polagano i postupno, odnosno nemojte odmah halapljivo posegnuti za velikom količinom. Naime, nakon povraćanja i proljeva, probavni sustav je osjetljiviji pa naglim ispijanjem jednostavno riskirate da sve ponovno izbacite iz sebe. Bolje je malo pričekati, a zatim ispijati manje gutljaje u razmaku od svakih desetak minuta.

Uz pravilnu hidraciju, bitno je i prilagoditi prehranu pa se u slučaju crijevne viroze preporučuju lako probavljive namirnice poput prepečenca, riže, jabuka i kuhanog povrća. Izbjegavajte mlijeko te začinjene i masne obroke.

Kod proljeva može vam pomoći i Prolife, probiotik za regulaciju crijevne mikroflore. Taj dodatak prehrani sadržava žive bakterijske kulture, preporučene doze vitamina B skupine i glukooligosaharid. Jedinstveno i cjelovito rješenje za akutni proljev su i preparati Normia čija je učinkovitost potvrđena brojnim kliničkim studijama koje uključuju različite dobne skupine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-nadoknaditi-izgubljenu-tekuinu-kod-ljetnih-crijevnih-viroza-ndash-jgl-obitelj