Kako izračunati termin poroda?

Termin poroda je lako izračunati: samo se doda 280 dana odnosno 40 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije, pod uvjetom da je riječ o ciklusu od 28 dana, i to je to, zar ne? Život, pa tako ni trudnoća i porod, nikad nisu tako jednostavni u praksi.

Trudnoća je vrlo individualna, pa zato ni termin poroda nije zapisan u kamenu, već može biti bilo kada između 38 i 42 tjedna i još uvijek biti “u terminu”. Sustav računanja tjedana od zadnje mjesečnice za termin poroda smislio je njemački porodničar Franz Carl Naegele pa se sustav naziva Naegeleova metoda ili pravilo.

Žene s dužim ili kraćim ciklusom mogu koristiti Woods metodu, koja koristi Naegeleovo pravilo, ali uzima u obzir individualnu dužinu ciklusa. Naegele nije uzimao u obzir da svi mjeseci nemaju isti broj dana, i da su neke godine prijestupne, jer je on računao u lunarnim mjesecima. Srećom, danas cijeli niz mobilnih aplikacija i internetskih kalkulatora termina podesit će i te detalje za što točniji izračun.

Jedno od poznatijih je Mittendorf-Williams pravilo, koje su razvili Robert Mittendorf i Michelle Williams, a sastoji se od kompjuterskog modela koji uzima u obzir 16 faktora – dob rodilje, težinu prije trudnoće, rasu, razinu obrazovanja, potrošnju alkohola i kave, tlak – da bi izračunao ne samo kad je trudnici termin, već i nosi li pojedina trudnoća rizik poroda prije 37 tjedana.

Svaka žena kojoj se trudnoća “dogodila” također zna da je moguće ovulirati više puta u jednom ciklusu pa je tako moguće zatrudnjeti i dok se pije pilula ili za vrijeme neplodnih dana, te da je sasvim realno da dan oplodnje nije nužno dan kad su se dogodili seksualni odnosi jer spermiji u maternici mogu preživjeti i nekoliko dana. Neke žene uredno mogu imati menstruaciju i kad su trudne. Zato postoji ultrazvuk!

Na ultrazvučnom pregledu liječnik može napraviti procjenu veličine ploda i tako odrediti termin. No, ni to nije savršeno točno: ako je pregled u prvom tromjesečju, onda računajte 5-7 dana prije ili poslije kao moguće termine, a za drugo tromjesečje, 7-10 dana.

Kako god odlučili izračunati termin poroda, samo bez panike: svega 4% novorođenčadi sluša liječnike i rodi se na termin koji su oni izračunali. A 96% novorođenčadi dođe kad oni sami požele.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *