Što probava govori o vašem zdravlju?

Nadutost, proljev, mučnina, zatvor… Sve su to simptomi poremećene probave koji ukazuju da trenutno nešto ne valja u našem tijelu. Identificirajući pravovremeno pojedine znakove možemo na vrijeme spriječiti značajnije i dugotrajnije zdravstvene probleme.

Problemi poremećene probave, posebno proljev ili zatvor, mogu reći mnogo toga o našem zdravlju. Ponajprije, ako se radi o kratkotrajnim simptomima, da smo pojeli neku hranu koja nam nije najbolje sjela, dok dugotrajni simptomi mogu ukazivati na ozbiljne poremećaje u organizmu, koji trebaju poslužiti kao alarm i pokrenuti određenu promjenu. Primjerice, učestali proljevi mogu biti znak iritabilnog kolona, stanja kojem je često uzrok pretjerana izloženost stresu. Ako smo trajno pod stresom, ne pati samo naša probava, već i hormoni i kardiovaskularni sustav, odnosno cijeli organizam. 

Učestali proljevi mogu biti znak iritabilnog kolona, stanja kojem je često uzrok pretjerana izloženost stresu. Ako smo trajno pod stresom, ne pati samo naša probava, već i hormoni i kardiovaskularni sustav, odnosno cijeli organizam.

Jedan od neugodnih simptoma u probavi koji također može potaknuti stres je žgaravica. No, ako vas simptomi žgaravice često pogađaju, svakako biste trebali konzultirati vašeg liječnika jer se u konačnici možda ne radi samo o žgaravici. Neki drugi zdravstveni problemi, poput smanjenog lučenja želučane kiseline (hipoklorihidrije) mogu razviti naizgled iste simptome kakvi su karakteristični za napadaj žgaravice – nadutost, loša probava, napuhnutost i umor. 

Nadutost i plinovi mogu ukazivati na otežanu probavu, koja može biti simptom intolerancije na gluten ili čak gorih stanja kao što je celijakija, koja može ozbiljno oštetiti crijeva. U svakom slučaju, simptome poremećene probave ne smije se zanemarivati. Prvu pomoć potrebno je potražiti u obližnjoj ljekarni, posebno u slučajevima proljeva, kada je nužno spriječiti moguću dehidraciju i nadoknaditi izgubljene elektrolite u čemu vam može pomoći rehidracijska sol za oralnu primjenu Normia Rehidro. Osiromašenu crijevnu floru potrebno je obnoviti, što je moguće uz pomoć probiotskog pripravka Normia LGG i BB-12. S obzirom da naš probavni sustav igra ključnu ulogu u apsorpciji tvari koje su nam nužne za normalan rad organizma, sve ozbiljnije simptome važno je provjeriti sa svojim obiteljskim liječnikom.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-probava-govori-o-vaem-zdravlju-ndash-jgl-obitelj