Kako izaći na kraj s tinejdžerom koji laže?

Adolescencija ili tinejdžerstvo iznimno je lijepa, ali i izazovna faza: kako za onoga tko je prolazi, tako i za njegovu okolinu. To formativno razdoblje često pred mlade stavlja brojne izazove i kušnje, o kojima najčešće ne žele razgovarati s roditeljima. No, kako postupiti kad shvatite da i ono malo što vam kažu zapravo – lažu?

Nije lako biti roditelj tinejdžera. Nikako. Ali, to je razdoblje koje svaki roditelj mora proći na putu odrastanja svojega djeteta. U tom razdoblju kada se dijete počinje odvajati od roditelja, težeći samostalnom odlučivanju u barem nekim stvarima, teško je do njega doprijeti kao dok je bilo maleno, ali i nerealno očekivati da će se lako nositi s nekim postavljenim granicama. U takvim situacijama, a posebno u onima kada je dijete svjesno da je prešlo neku dogovorenu ili zamišljenu granicu, javljaju se laži.

Kada sa svojim tinejdžerom dogovarate određena pravila, pokušajte odmah dogovoriti i koje su potencijalne posljedice u slučaju kršenja tih pravila.

Da bi se takve situacije izbjegle, nužno je preventivno pokušati izgraditi barem određeni stupanj povjerenja između vas i djeteta, ali i pomiriti se sam sa sobom da će i tada biti situacija u kojima ćete se razilaziti u mišljenjima ili će vaše dijete ipak napraviti određeni izbor s kojim se nećete slagati. S jedne strane, to i nije nužno loše jer znači da vaše dijete razmišlja svojom glavom i donosi vlastite odluke. S druge pak strane, tu ste vi da ga naučite da će, kao i u odnosu s vama, i tijekom života morati odgovarati za razne odluke koje donese, a koje i neće biti najbolji izbor ili će čak biti kršenje određenog pravila.

Kada sa svojim tinejdžerom dogovarate određena pravila, pokušajte odmah dogovoriti i koje su potencijalne posljedice u slučaju kršenja tih pravila. Međutim, nastojte to ne prikazati kao kaznu, nego kao čin kompenzacije prema vama, u slučaju da se vaš tinejdžer ipak odluči za opciju koju vi ne podržavate. Tako kreirate dojam da zapravo postoji prostor za odlučivanje, odnosno da u tom smislu ne postoji samo jedan smjer.

Sustav takvih pravila uklonit će potrebu za laganjem jer će vaš tinejdžer moći reći da je iz nekog razloga odabrao za njega nepovoljniju opciju, zbog koje će sada svojevoljno ispaštati. Također, dok razgovarate, nastojte ga uvažavati, slušati i ne prejudicirati njegovo mišljenje ili odgovore. Tako će se on osjećati ravnopravnijim te potencijalno razviti poštovanje koje će ga sprječavati u naumu da vam nešto slaže, čak i kada to bude poprilično želio.

Komentiranje je zaključano.

kako-izai-na-kraj-s-tinejderom-koji-lae-ndash-jgl-obitelj