Kako na vrijeme prepoznati vodene kozice?

Vodene kozice su zarazna dječja bolest koja je većini nas obilježila od jedan do dva tjedna tijekom neke davne zime ili ranog proljeća. Uglavnom nam je ostala u sjećanju kao razdoblje dosade i suludog svraba koji nismo smjeli češati.

I najgore što se može dogoditi je da nam je ostao poneki ožiljak tamo gdje se nismo uspjeli suzdržati? Ne nužno. U pravilu, od kozica obolijevaju djeca između 2. i 9. godine i relativno ih lako prebole. No, kod onih koje su redovne zimsko-proljetne epidemije u dječjoj dobi, unatoč tome što je mogućnost zaraze nakon izloženosti zaraženoj osobi kod vodenih kozica 90 %, nekako uspješno zaobišle pa ih stoga dobiju kao odrasli, situacija postaje ozbiljna – dovoljno ozbiljna za antibiotike, hospitalizaciju te relativno dug oporavak.

Vodene kozice su veoma zarazne te se prenose i zrakom, a razdoblje inkubacije traje od 10 do 21 dan.

Naime, imunosustav se, nakon preboljenih vodenih kozica, “resetira”, odnosno postaje nanovo osjetljiv na sve one viruse na koje smo tijekom djetinjstva izgradili imunitet te se taj dio imuniteta mora nanovo izgraditi. Upravo zbog toga, dobro je nakon preboljenih kozica imunitet poduprijeti dodacima prehrani, poput Alfabiotik i Alfabiotik Juniora, inovativnih dodataka koji sadrže znanstveno utemeljenu, jedinstvenu kombinaciju AHCC®FD kompleksa (acetilirani alfa 1,4 glukan) i bakterijske kulture BB12®.

Vodene kozice nisu lake za prepoznati u vrlo ranom stadiju jer su prvi simptomi jednaki najobičnijoj prehladi: curi nos, ne možete prestati kihati i kašljati, a može se javiti i lagana temperatura. Ako znate da je kozice dobio netko s kim ste vi ili vaše dijete bili u izravnom kontaktu u posljednja dva tjedna, takva prehlada prvi vam je znak mogućeg oboljenja.

Sumnjate li da biste mogli imati kozice jer kišete i kašljete, ali još nema samih “kozica”, izbjegavajte kontakt s osobama slabijeg imuniteta i bebama mlađima od 12 mjeseci. Imajte na umu da je riječ o ugroženim skupinama, da su kozice veoma zarazne te da se prenose i zrakom, a razdoblje inkubacije traje od 10 do 21 dan. To znači da ste zarazni dok kišete, znatno prije nego što se pojave same kozice. One se pak najprije pojave kao osip, a zatim kao prištići ispunjeni prozirnom tekućinom. Ti prištići nakon određenog vremena pucaju te se pretvaraju u krastice koje jako svrbe. Oboružajte se strpljenjem, dobrim knjigama i serijama te – probioticima.

Komentiranje je zaključano.

kako-na-vrijeme-prepoznati-vodene-kozice-ndash-jgl-obitelj