Idealna sobna temperatura – loše strane pregrijavanja prostorija

Za hladnih mjeseci kad temperature padaju u minuse, volimo se barem u zatvorenim prostorijama u kojima boravimo pošteno ugrijati. No, koja je prava temperatura iznad koje ne bismo trebali ići, odnosno koje su posljedice pretjeranoga grijanja prostorija?

U prostorijama u kojima boravimo većinu vremena, kao što su radne ili dnevne sobe, idealna bi temperatura trebala biti između 23 i 25 stupnjeva. Brojna istraživanja pokazala su da je to temperatura na kojoj se fizički najugodnije osjećamo te na kojoj je kod većine produktivnost na najvišoj razini. Osim na visinu temperature, potrebno je obratiti pozornost i na stupanj vlažnosti zraka u prostoriji: idealna vlažnost zraka je između 35 i 60 posto.

Previsoka temperatura u kombinaciji s previsokim stupnjem vlažnosti u prostoriji također može uzrokovati razne zdravstvene tegobe.

Zašto je toliko važno pripaziti da ne pregrijavamo prostorije u zimskim mjesecima?

Pretjerano visoka sobna temperatura može uzrokovati razne zdravstvene komplikacije: dolazi do ubrzanoga isušivanja vlage u zraku, a suh zrak u prostoriji pogoduje stvaranju prašine i razmnožavanju grinja, na što su posebno osjetljivi alergičari kojima takvo okruženje može znatno pogoršati stanje. Osim toga, visoke temperature pogoduju i isušivanju kože, što pak dovodi do njezine iziritiranosti, a u konačnici i pucanja.

Previsoka temperatura u kombinaciji s previsokim stupnjem vlažnosti u prostoriji također može uzrokovati razne zdravstvene tegobe: vlažni i topli uvjeti pogoduju stvaranju plijesni, čije su spore opasne za zdravlje osoba koje borave u takvom prostoru. Neadekvatna temperatura i stupanj vlažnosti u prostoriji mogu utjecati i na pojavu glavobolje, problema s tlakom te reumatskih oboljenja.

Stoga, vodite računa o uvjetima u kojima boravite i radite te se, za svaki slučaj, na potencijalno prejako grijanje pripremite uz proizvode kao što su Pantexol mast, koji vam mogu pomoći u borbi sa suhom kožom.

Komentiranje je zaključano.