Savjeti za bolju probavu – vlakna u prehrani

Ako ste se kolegi ili prijatelju požalili da imate problema s probavom, moguće je da vam je dao savjet koji se odnosi na potrebu većeg unosa vlakana putem vaše svakodnevne prehrane. Zašto vam je upravo to savjetovao te u kojim namirnicama ima najviše vlakana, saznajte u tekstu koji slijedi.

Vlakna su vrlo bitna sastavnica naše prehrane i zapravo čine dio biljnih ugljikohidrata. Za razliku od nekih drugih tvari koje unosimo prehranom, vlakna se ne razgrađuju već samo prolaze kroz naš organizam. No, upravo stoga imaju vrlo važnu ulogu – čistača našega organizma. Naime, vlakna tijekom prolaska kroz naš probavni sustav potiču naše tijelo na čišćenje i izbacivanje štetnih tvari te tako pridonose njegovoj detoksikaciji.

Vlakna se ne razgrađuju već samo prolaze kroz naš probavni sustav. No, upravo stoga imaju vrlo važnu ulogu – čistača našeg organizma. Naime, vlakna tijekom prolaska kroz naš probavni sustav potiču naše tijelo na čišćenje i izbacivanje štetnih tvari te tako pridonose njegovoj detoksikaciji.

Postoje dvije vrste vlakana – topiva i netopiva, a obje su iznimno važne za našu probavu. Topiva se vlakna, kako im i samo ime kaže, u doticaju s vodom tope i pretvaraju u želatinoznu masu koja na sebe veže štetne tvari, posebno loše masti i šećere. Dakle, ta nam vrsta vlakana pomaže i u mršavljenju. Osim toga, kako topiva vlakna služe i kao hrana za dobre bakterije u našim crijevima, pridonose i održavanju dobre crijevne flore. Topivim vlaknima bogati su, primjerice, ječam, zob, leća, jabuke, naranče, kruške, orašasti plodovi i sjemenke lana. Ako pak niste ljubitelj navedenih namirnica, u regulaciji crijevne flore mogu vam pripomoći i probiotski enzimi u kapsulama Prolife.

Za razliku od topivih, netopiva se vlakna ne razgrađuju već upijaju veću količinu vode te u našemu tijelu bubre, stvarajući tako masu koja nas dulje čini sitima. S obzirom na to da se ne tope i ne razgrađuju u organizmu, potiču naše tijelo da ih se brzo riješi te tako blagotvorno utječu na regulaciju probave. Taj tip vlakana nalazi se u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, korjenastom povrću te pšeničnim i kukuruznim mekinjama. Ako pak nemate vremena kuhati ili pripremati hranu s navedenim namirnicama, imajte na umu da Carbomed tablete koje sadrže aktivni ugljen na sebe vezuju štetne tvari i potiču njihovo izlučivanje.

 

Komentiranje je zaključano.