Prirodna kozmetika – prednosti i nedostaci

Svako vrijeme ima svoj trend, a naše se odlučilo za prirodno, iako nismo uvijek potpuno sigurni što to točno znači. Nasjedamo li na šarene etikete i nerazumljive deklaracije ili se zaista čistimo od preparata velike industrije?

Nastojanje da se u tijelo i na tijelo ne nanose štetni spojevi svakako je hvalevrijedno. Ako ništa drugo, taj trend vrlo aktivno tjera masovnu industriju na napredak i ulaganje u zdravlje, a ne samo prodaju.

Samo zato što je nešto ekstrahirano iz biljaka, netretirano na životinjama ili sadrži esencijalno ulje ne znači i da je sigurno za korištenje.

Međutim, korištenje prirodne kozmetike podrazumijeva i određena znanja. Naime, samo zato što je nešto ekstrahirano iz biljaka, netretirano na životinjama ili sadrži esencijalno ulje ne znači i da je sigurno za korištenje.

Istina je da su masovna proizvodnja i gotovo neograničen rok trajanja umanjili kvalitetu nekih preparata velikih proizvođača. Ali, s druge strane, mitovi o prirodnom, a pogotovo prirodnoj kozmetici, koji su doveli i do njezine izrade u kućnoj radinosti, u proizvodnju kvarljivih proizvoda donose i nekontrolirane uvjete – nečistoću, bakterije i slično.

Uz to, na prirodnu kozmetiku možete biti vrlo alergični jer – nije testirana. Stoga je trebate, kao i svaki drugi preparat, prije uporabe testirati na sebi. Koža ima iznimno važnu ulogu u imunološkom sustavu pa nanošenjem bilo kojega preparata unosimo strane tvari, oštećujemo slojeve kože i zatvaramo pore. To vrijedi za svu kozmetiku, bila ona prirodna ili ne.

Možda bismo odgovor o njezi kože i prirodnim sastojcima ipak najprije trebali potražiti u sebi, odnosno kvalitetna prehrana, unos vode i mnogo kretanja izvrstan su prvi korak. Tek nakon toga slijedi potraga za najboljim proizvodima za sebe i svoju obitelj, i to tako da prema svemu pristupamo jednako kritički – i prema industrijskim i prema prirodnim preparatima. Prije upotrebe sve treba dvaput provjeriti i dobro zapamtite – nemojte bezrezervno prihvaćati sve proizvode na polici samo zato što imaju predznak prirodnoga.

Komentiranje je zaključano.