Platnene pelene – da ili ne?

Platnene pelene posljednjih su godina sve popularnije. Vesele boje, lakše korištenje i izostanak peglanja govore im u prilog, kao i zaštita okoliša i moguća ušteda. No, jeste li vi zaista za to?

Uspješna uporaba platnenih pelena podrazumijeva više stvari, a najvažnija ste – vi! Što vas više frustrira – čekanje u redu u trgovini ili pranje rublja? Ako je ovo potonje, možda niste tip za platnene pelene! Naime, utrošak vremena isti je u oba slučaja, bilo da pelene kupujete ili ih perete.

Dermatolozi tvrde da su platnene pelene bolje za osjetljivu kožu jer ona u njima više diše te ih se češće mijenja.

Trošak, pak, zasigurno nije. Platnene pelene, i s uračunatom potrošnjom vode, struje i deterdženta, znatno su povoljnija varijanta. Osobito ako uzmete u obzir da se djeca koja ih nose najčešće ranije odviknu od pelena, a i ostavljaju ih u nasljedstvo braći i sestrama.

Ipak, platnene pelene valja nabaviti odjednom. Takav jednokratni trošak, na žalost, mnogima nije izvediv. No, i za to postoji rješenje. Platnene su pelene izvrstan dar! Broj pelena varira od djeteta do djeteta, a 24 je najmanji broj koji vam je potreban. Perete ih svaka dva, tri dana.

Ponekad je potrebno više pelena – dijete može učestalije mokriti ili imati probavnih tegoba pa je pelene potrebno češće mijenjati. U jesen i proljeće, kada nema grijanja, pelene se sporo suše pa se možete naći u škripcu ako ih nemate dovoljno. U ljetnim i zimskim mjesecima, kad se mogu sušiti ili vani ili na radijatoru, nema tih problema.

S druge strane, dermatolozi tvrde da su platnene pelene bolje za osjetljivu kožu jer koža u njima više diše te ih se češće mijenja. Uz njih nisu potrebne nikakve kreme! To je i jedan trošak manje i jedna stvar manje koju valja nositi sa sobom.

Međutim, to ne znači i da ništa sa sobom nećete nositi! Prljave platnene pelene ne bacaju se u smeće, nego vraćaju kući. Također, ne dopuštaju vam da malo produljite izlet ili izlazak ako ste zaboravili ponijeti rezervne jer platnene sasvim sigurno neće “izdržati još malo”.

Stoga, ako vam je planiranje strano, a ideja mijenjanja pelena gdje god se našli stresna, platnene pelene nikako nisu za vas.

Tagovi

Komentiranje je zaključano.