Ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

Ciste na jajnicima česta su pojava s kojom se susretne većina žena, no uglavnom su benigne i ne zahtijevaju liječenje nego samo promatranje. Saznajte kako ih prepoznati te što i kada učiniti pojave li se!

Nepravilan rad jajnika i hormonska neravnoteža, što sa sobom donosi stres suvremenog načina života, pretjerana debljina ili mršavost – sve su to mogući uzroci cista na jajnicima, bolesti koja pogađa do 10 % žena kod nas i u svijetu. Podložna im je svaka žena reproduktivne dobi, od prve pa sve do zadnje menstruacije. No, dobra vijest je: ciste na jajnicima najčešće su benigne!

Ipak, liječnici ih pomno prate zbog njihova tumorskog karaktera. Ne samo da uvijek postoji mala mogućnost da se razviju u nešto maligno, nego i simptomi ciste na jajnicima često izostaju. Milijuni žena ih imaju, a da o tome nemaju pojma!

Najpouzdanija metoda otkrivanja cisti je ultrazvučni pregled, i to najbolje odmah nakon završetka menstruacije.

Stoga je vrlo bitno da barem jednom godišnje uzmete pola dana za sebe i umjesto u spa ili na masažu, najprije svratite na redovni, godišnji ginekološki pregled. Najpouzdanija metoda otkrivanja cisti je ultrazvučni pregled, i to najbolje odmah nakon završetka menstruacije.

Međutim, osjećate li bol u zdjelici i bol tijekom snošaja, ciklus vam je skraćen ili vam menstruacija izostaje, a nema plusa na štapiću, nemojte čekati godinu dana na pregled. Pronađu li vam ciste, nema razloga za paniku. Većina ih spontano nestane. Ako se to ne dogodi, liječnik će vam savjetovati najbolji tretman za vas.

U međuvremenu, s cistama ili bez, prvi korak prema zdravlju potražite u bakterijama. Zvuči nelogično? Možda, no nedavna istraživanja pokazala su da stanje crijevne flore utječe i na zdravlje reproduktivnih organa. Konkretno, to čine Lactobacillus bakterije, za koje je već poznato da blagotvorno djeluju na zdravlje žena, primjerice u Lactogyn kapsulama koje vraćaju ravnotežu vaginalne flore.

Komentiranje je zaključano.