Hrapačuša
Hrapačuša, tradicionalna bračka torta, ime je dobila zbog sličnosti s hrapavim zidovima spilja i vrtača kojima obiluje Dol (otok Brač), mjesto iz kojeg potječe i u kojemu je prvi put napravljena.
Jednostavna za pripremu i zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, torta se, prema tradiciji, pripremala za pučke i obiteljske svečanosti, i to od najboljih namirnica koje su se na otoku mogle pronaći. Recept se prenosio od majke ili svekrve na kći ili snahu, a svako domaćinstvo ima svoju verziju koju ljubomorno čuva. Ipak, mi rado dijelimo našu!
Sastojci
Za biskvit
- 12 žumanjaka
- 4 bjelanjka
- 12 žlica šećera
- 4 žlice tople vode
- 12 žlica brašna
- malo ruma
- vanilin šećer
- ½ vrećice praška za pecivo
- korica od limuna
Za preljev
- pola kilograma šećera
- 700 grama prepolovljenih oraha
- 8 bjelanjaka
Receptura
Dvanaest žumanjaka i četiri bjelanjka tući sa šećerom, dodati vodu, brašno, prašak za pecivo, koricu od limuna, vanilin šećer i rum. Peći u kalupu za tortu (promjer 28 cm) na temperaturi 180°C.
Osam bjelanjaka istući u tvrdi snijeg, dodati šećer i orahe, „žutiti“ na laganoj vatri (ili na pari) 10-tak minuta. Kad požuti, smjesu pažljivo istresti na pripremljeni i ohlađeni biskvit i cijeloga ga njome obložiti, i vrh, i sa strane. Vratiti u lagano zagrijanu pećnicu tek toliko da se posuši i uhvati korica.
Autorica: Branka Mandac, voditeljica globalnog upravljanja segmentima JGL-a