Hrapačuša

Hrapačuša, tradicionalna bračka torta, ime je dobila zbog sličnosti s hrapavim zidovima spilja i vrtača kojima obiluje Dol (otok Brač), mjesto iz kojeg potječe i u kojemu je prvi put napravljena.

Jednostavna za pripremu i zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, torta se, prema tradiciji, pripremala za pučke i obiteljske svečanosti, i to od najboljih namirnica koje su se na otoku mogle pronaći. Recept se prenosio od majke ili svekrve na kći ili snahu, a svako domaćinstvo ima svoju verziju koju ljubomorno čuva. Ipak, mi rado dijelimo našu!

Sastojci

Za biskvit

  • 12 žumanjaka
  • 4 bjelanjka
  • 12 žlica šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 12 žlica brašna
  • malo ruma 
  • vanilin šećer
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • korica od limuna 

Za preljev

  • pola kilograma šećera
  • 700 grama prepolovljenih oraha
  • 8 bjelanjaka

Receptura

Dvanaest žumanjaka i četiri bjelanjka tući sa šećerom, dodati vodu, brašno, prašak za pecivo, koricu od limuna, vanilin šećer i rum. Peći u kalupu za tortu (promjer 28 cm) na temperaturi 180°C.

Osam bjelanjaka istući u tvrdi snijeg, dodati šećer i orahe, „žutiti“ na laganoj vatri (ili na pari) 10-tak minuta. Kad požuti, smjesu pažljivo istresti na pripremljeni i ohlađeni biskvit i cijeloga ga njome obložiti, i vrh, i sa strane. Vratiti u lagano zagrijanu pećnicu tek toliko da se posuši i uhvati korica.

Autorica: Branka Mandac, voditeljica globalnog upravljanja segmentima JGL-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

hrapaua-ndash-jgl-obitelj