Hormoni u trudnoći – što sve buduće mame trebaju znati i očekivati

Svima je poznato kako trudnice imaju neobične promjene raspoloženja. Kada se spomenu hormoni u trudnoći, pomislimo na žene koje nekontrolirano plaču oko sitnica, uznemiruju se oko nevažnih stvari i slično. No, to nije ni približno sve što znamo o hormonima u trudnoći!

Hormoni uzrokuju povećanu osjetljivost na mirise, a to s mučninama može biti iscrpljujuće, pogotovo jer hormoni na mozak djeluju jednako poput nekih tableta za spavanje.

hCG

Za ljudski korionski gonadotropin zna svaka žena koja nije začela bez poteškoća. On izlučuje sloj stanica s vanjske strane oplođene jajne stanice. Tako se može potvrditi začeće i prije izostanka prve mjesečnice. Amerikanci ga stoga nazivaju najavljivačem trudnoće – naime, prisutnost tog hormona detektiraju razni testovi trudnoće.

Količina hCG-a udvostručuje se svaki drugi dan u prvih deset tjedana trudnoće i zadatak mu je da drži estrogen i progesteron na optimalnim razinama sve dok se placenta ne razvije dovoljno da preuzme tu funkciju. Taj hormon uzrokuje povećanje volumena krvi u žena i predjelu zdjelice, pa je odgovoran i za to što ćete u prvom tromjesečju češće odlaziti na zahod. Odgovoran je, misle znanstvenici, i za jutarnju mučninu, koja nije nužno isključivo jutarnja. Mučnina nestaje u desetomu tjednu trudnoće kada se razine hCG-a počnu spuštati.

Estrogen i progesteron

Iako su ti hormoni odgovorni za mnoge simptome u trudnoći, znanstvenici i liječnici ne mogu se dogovoriti koje točno simptome uzrokuju. Sigurno je jedno – glavni su u trudnoći!

U prvom tromjesečju povećane razine estrogena i progesterona uzrokuju osjetljive i bolne grudi, stoga neke žene moraju promijeniti način spavanja jer im, primjerice spavanje na trbuhu postaje nemogućim.

Hormoni uzrokuju povećanu osjetljivost na mirise, a to s mučninama može biti iscrpljujuće, pogotovo jer hormoni na mozak djeluju jednako poput nekih tableta za spavanje. Srećom, energija se vrati u drugom tromjesečju.

Uvriježeno je mišljenje da su žgaravice posljedice naguravanja fetusa i želuca u ograničenom prostoru majčina trbuha, no činjenica je kako se progesteron brine da se maternica ne grči jer fetus treba nesmetano rasti s njom. Nažalost hormon ne razlikuje mišiće maternice kojima ne dopušta kontrakcije od takvih u jednjaku, pa je posljedica povećana žgaravica i refluks jednjaka. Opuštaju se mišići crijeva te se javlja česti osjećaj nadutosti u trudnoći. Progesteron omekšava hrskavicu te je odgovoran za bolove u kukovima i zdjelici.

Oba hormona utječu na emocije – od promjena raspoloženja, anksioznosti do depresije u nekim slučajevima. Stoga budite svjesni da emocionalna osjetljivost ne odlazi s porodom, nego traje i do dvije godine nakon poroda.

Komentiranje je zaključano.