Tople juhe od jesenskih namirnica

Nekoć su jeseni stizale polako. Neprimjetno su se mijenjale s duljinom dana boje i temperature, dok ne bismo koncem listopada primijetili da su jutra mračna i svježa, a drveća gotovo bez lišća. Danas temperature iznenada padaju, a toplinu tražimo u jesenskim namirnicama i gustim juhama.

Kraljica jeseni svakako je bundeva. Listopad je njezin mjesec jer smo na neki način prigrlili Noć vještica kao dobar izgovor za maskiranje drugi puta u godini. Izvrsne za slatka i slana jela, buće su hranjive, niskokalorične i prirodno slatke. Hokaido je najjednostavnije pripremiti – ne treba se guliti, a možete ju kratko ispeći u pećnici prekrivenu začinima, onda pirjati i dodatno obogatiti temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Dodate li sjemenke lana i prženu slaninu, stvorit ćete pravo toplo, zimsko jelo.

Violu pak možete spremati u gustoj juhi s još jednom namirnicom koja donosi toplinu, a ima je u izobilju – mrkvom. Dijabetičari bi ju trebali izbjegavati zbog količine škroba, iako im prijaju zbog slatkoće i niskokaloričnosti. Fine su guste juhe od mrkve pravo gurmansko iskustvo. Mogu se kombinirati s čilijem ili đumbirom, koji sprječava prehlade.

Mrkva može, ali ne mora, biti sastojkom još jedne tople jesenske delicije – kremaste juhe od kestena. Ostane li vam dovoljna količina kestenja kad ih ispečete, kombinirajte ih smrvljene s mrkvom, cvjetačom i temeljcem za ukusnu, toplu jesensku večeru.

Đumbir se pak odlično slaže s batatama. Ovo jesensko povrće slatkasta okusa skuhajte i usitnite te dodajte đumbir i vrhnje. Juha od batate bit će odlična i bez đumbira, a možete ju obogatiti – sjemenkama bundeve, suncokreta ili lana.

Komentiranje je zaključano.

tople-juhe-od-jesenskih-namirnica-ndash-jgl-obitelj