Gestacijski dijabetes u trudnoći – sve što trebate znati

Gestacijski dijabetes prisutan je u jedan do tri posto trudnoća, a njegovom razvoju podložnije su pretile i mršave trudnice s nedostatkom inzulina te one koje su otporne na inzulin. Saznajte zašto ga je od ključne važnosti na vrijeme uočiti te kako ga prevenirati na vrijeme. 

Prepoznavanje gestacijskog dijabetesa

Do razvoja gestacijskog dijabetesa dolazi zbog inzulinske rezistencije koju uzrokuje pojačana proizvodnja hormona posteljice. Ekstremna žeđ i umor, pojačano mokrenje uz učestale vaginalne infekcije, nagli porast tjelesne težine, zamućenje vida i suha koža signali su koji upozoravaju na potrebu za OGTT-om, a javljaju se već u drugom tromjesečju. OGTT analizom krvi koja se provodi između 24. i 28. tjedna trudnoće provjerava se osjetljivost tijela na glukozu. Vrijednosti veće od 5,1 mmol/L natašte, 10 mmol/L sat ili 7 mmol/L dva sata nakon opterećenja od 75 g glukoze, upućuju na potrebu za pojačanim nadzorom trudnoće zbog prisutnosti gestacijskog dijabetesa. Trudnice s gestacijskim dijabetesom pod povećanim su rizikom od razvoja bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, preeklampsije i makrosomije te su sklonije infekcijama, a njihov porod najčešće završava  carskim rezom. Novorođenčad majki s gestacijskim dijabetesom ima veću vjerojatnost za razvoj žutice, a poslije u životu pretilosti i dijabetesa tipa 2. 

Prevencija

U prevenciji gestacijskog dijabetesa i nošenju s takvom dijagnozom pomažu umjerena, redovita i trudnoći prilagođena tjelovježba te pravilna i raznovrsna prehrana. Obroci bazirani na povrću, kuhanome mesu i ribi, uz izbjegavanje masne i hrane zasićene saharozom te zaslađenih napitaka, pomoći će vam da ostanete unutar preporučenih 12 dodatnih kg u trudnoći. Planiranje zdravih i uravnoteženih obroka, uz mučninu i žgaravicu, simptome koji su često prisutni u trudnoći, izazovan je posao. Za olakšanje tu je Reflustat oralna suspenzija koja će nježno, ali učinkovito smanjiti refluks i žgaravicu, probavne smetnje, ublažiti kašalj i umiriti nadraženo ždrijelo. Bez glutena i glukoze, Reflustat je siguran i za najosjetljiviji želudac i u trudnoći. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

gestacijski-dijabetes-u-trudnoi-x2d-sve-to-trebate-znati-ndash-jgl-obitelj