Fini uskrsni obroci, a niskokalorični – moguće je!

Uskrs je pred vratima i već ga možemo namirisati. Da, dobro ste pročitali, namirisati. Planirate li bogatu blagdansku trpezu, pripreme su zasigurno u punom jeku jer treba sva ta kulinarska čuda na vrijeme pripremiti. Ako ste od onih što broje kalorije pa šunka zamotana u kruh, proljetna janjetina, pince, makovnjače i orehnjače ne dolaze u obzir, a ipak biste htjeli uživati u blagdanskima okusima, donosimo vam nekoliko ideja za niskokalorična, a preukusna jela koja će se svidjeti svima.

Šareni složenac od jaja i povrća

Priprema ovog proljetnog jela oduzet će vam najviše 45 minuta, a uz malo vremena, trebat će vam još: šest jaja, žlica mlijeka, cherry rajčice, šalica svježeg bosiljka, tikvica, malo začinskog bilja, parmezana, maslinova ulja, soli i papra. Povrće (izuzev rajčica) narežite na komade i popržite na dvije kapi maslinova ulja pa dodajte u smjesu jaja, mlijeka i začina, izlijte u okrugli kalup i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 15 do 20 minuta. Kad se smjesa malo stisne, ubacite rajčice i pecite još toliko. Voilà, uz hrskavu salatu, imate cjelovit obrok u kojemu možete uživati bez grižnje savjesti!

Janjeći kotleti s pireom od cvjetače

Ako se mesa ipak ne odričete, predlažemo da klasičnu varijantu zamijenite janjećim kotletima na posteljici od kreme od karfiola. Janjeće kotlete pola sata marinirajte u smjesi ružmarina, češnjaka, soli i papra, i to dok se karfiol kuha na pari. Kada omekša, izblendajte ga s dvije žlice kiselog vrhnja, parmezana, maslaca i malo soli. Janjeće kotlete prepržite sa svake strane na malo maslinova ulja oko tri minute i – gotovo. Uživajte u zasitnom, a zdravom obroku. 

Umak od jabuke i hrena

Uz meso, možete servirati i domaći umak od hrena i jabuke za koji vam, uz hren i dvije jabuke srednje veličine, još trebaju: dvije žlice maslinova ulja, jedna žlica jabučnog octa, grčki jogurt ili manje masno kiselo vrhnje, sok od pola limuna te soli i papra po želji. Jabuke i hren ogulite, naribajte pa umiješajte u smjesu octa i ulja. Dodajte jogurt ili vrhnje i limunov sok te začinite i dobro ohladite. Sigurni smo da će ovu delikatesu svi htjeti probati, a posebno poklonici egzotičnih okusa.  

Majoneza od indijskih oraščića

Kad smo kod egzotike, imamo još jedan odličan recept u kojemu možete uživati za doručak, ručak ili večeru. Majoneza od indijskih oraščića pravi je kulinarski kameleon iza čijeg se egzotičnog naziva krije obilje magnezija i vitamina C te prava eksplozija okusa. Na Uskrs je možete poslužiti uz jaja, salatu ili pak šunku. Uz šalicu indijskih oraščića odstajalih u vodi barem četiri sata, treba vam i sok manjeg limuna, pola šalice vode, jedna žlica senfa te začini po želji: sol, papar, đumbir, začinsko bilje, paprika.. Sve sastojke izblendajte, osim vode. Nju dodajite postupno, a jednako tako i uživajte u ovom preukusnom prilogu!

Slatke kuglice od suhog voća

Bogati uskrsni ručak valjalo bi i zasladiti. Svi ponekad upadnemo u zamku popuštanja kočnica pred blagdanskim slasticama pa se poslije grizemo zbog natučenih kalorija. No, tome je sada kraj jer umjesto klasičnih slastica prepunih rafiniranih šećera, biramo slastice od voća. Kuglice od sušenog voća i orašastih plodova nit’ se kuhaju niti peku, a izvrsno prijaju uz popodnevnu kavu, čaj ili aperitiv. Za 15 do 20 kuglica treba vam po 10 dkg suhih smokava, fino mljevenih badema, krupno narezanih oraha ili lješnjaka, sok jedne naranče, tri žlice mljevenog rogača, pire od banane, malo ekstrakta vanilije, pola žličice cimeta i, po želji, kokos za dekoraciju. 

Proljetna torta s kremom od limuna

Ako se pak želite kraljevski počastiti, pripremite ukusnu i zdravu, prozračnu tortu od limuna koja ne pada teško na želudac. Za podlogu vam treba šalica datulja, pola šalice orašastih plodova i dvije žlice kokosova ulja, a za kremu dvije šalice indijskih oraščića, malo kokosova ulja, korica i sok limuna, četiri žlice javorova sirupa ili meda i pola čajne žličice kurkume. Sastojke za podlogu izblendajte dok smjesa ne postane ljepljiva pa utisnite u kalup i stavite u zamrzivač. Za to vrijeme indijske oraščiće namačite pola sata u kipućoj vodi pa ih ocijeđene izblendajte s ostalim sastojcima do svilenkaste kreme. Gotovu kremu prelijte preko kore i vratite na nekoliko sati u zamrzivač. Zahtijeva malo vremena, ali isplati se!

Odlučite li se umjesto naših predloženih delicija, na Uskrs ipak poslužiti tradicionalne slastice i jela, na bogatom blagdanskom stolu neka se nađe i Reflustat oralna suspenzija koja u trenu gasi požar izazvan mastima i rafiniranim šećerima. Zahvaljujući kombinaciji alginata i karbonata, taj pripravak trenutačno pruža olakšanje u borbi sa žgaravicom, od koje u blagdansko doba pati od 20 do čak 40 posto ljudi. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fini-uskrsni-obroci-a-niskokalorini-x2d-mogue-je-ndash-jgl-obitelj