Didaktičke igračke za pod bor

Blagdansko razdoblje najviše veseli mališane, osobito one malo veće koji se raduju dolasku Djeda Božićnjaka i darovima koje će ostaviti ispod jelke. Međutim, s obzirom na iznimno bogatu ponudu igračaka i opreme za djecu, u tom je obilju katkad teško izabrati što je najbolje za vaše dijete. Ipak, kad je riječ o igračkama, stručnjaci se slažu da su didaktičke igračke idealan odabir, osobito za one najmlađe.

Što su didaktičke igračke?

Brojna su istraživanja potvrdila kako je učenje kroz igru bitan dio djetetova razvoja, osobito u ranim fazama. Didaktičke igre zasigurno će pomoći u tome jer je riječ o igračkama pomoću kojih dijete savladava nove vještine, usvaja nove pojmove, uvježbava finu motoriku te uči kako se fokusirati, ali i zabaviti. Naravno, kako djeca rastu, potrebno je prilagoditi i igračke njihovoj dobi kako biste osigurali da dijete napreduje, ali i da ne izgubi interes za igračkama koje već ima. 

Razvoj motorike

Znanstveno je dokazano da je razvoj govora povezan s razvijenošću finih motoričkih vještina, stoga bi s bebom trebalo početi vježbati već u prvim mjesecima njezina života. Pri izboru igračaka za malene bebe najbolje je posegnuti za visećim igračkama koje svijetle i/ili sviraju te se mogu objesiti na dječji krevetić, kolica ili autosjedalicu. Kako beba raste, tako joj treba nuditi slične igračke, pri čemu treba pripaziti da ih može i uzeti i sama istraživati. To su prije svega različite zveckalice, zatim plišanci koji projiciraju svjetlo ili glazbu, igračke prilagođene za žvakanje te šarene podloge na kojima mogu provoditi vrijeme na trbuščiću i vježbati mišiće, a poslije i igrati se na njima. 

Prepoznavanje oblika i boja

Kad dijete savlada prve prepreke poput sjedenja i puzanja, vrijeme je da mu ponudite nove igračke. Odličan alat za razvoj u toj dobi su velike drvene puzzle i slikovnice. Umetanje pravog oblika na pravo mjesto čini se kao vrlo jednostavan zadatak, ali nemojte zaboraviti da je to vašemu djetetu velika prepreka te mu je potrebno vrijeme da savlada i tu vještinu. Za najmlađe birajte slikovnice koje su otporne na vodu i slinu pa mogu biti zabava i u kadici, poslije pak prijeđite na one s prozorčićima, a za malo stariju djecu birajte bajke i priče iz kojih mogu nešto naučiti te razvijati svoje kritičko mišljenje. 

Razvoj vještina i spretnosti

Jednom kad počnu hodati, tko će ih uhvatiti! To znači da su spremni i za veće igračke uz pomoć kojih će savladati okretnost, pokretnost i druge fizičke aspekte, a to su guralice, penjalice, daske za ravnotežu, konjići koji se ljuljaju, ali i toranj za učenje. Toranj za učenje izvrsna je “igračka” jer dijete uz njega zapravo uči biti samostalno i može sudjelovati u brojnim svakodnevnim zadacima poput pripreme ručka s roditeljima, spremanja posuđa ili pak pranja ruku ili zubića. 

Koncentracija i pozornost

Koncentracija i pozornost vještine su koje treba uvježbavati već od rane dobi jer su nam prijeko potrebne cijeli život. Uz igre plastelinom, bojanke i zadane oblike, različite društvene igre, Lego kocke i slično uči se i razvija fokus i usredotočenost na zadatak. 

Uživajte sa svojom dječicom ovih blagdana, igrajte se s njima i učite ih istražujući svijet na zabavan i pustolovan način. No, pritom ne zaboravite biti i darežljivi pa stare igračke ili one koje vašoj djeci više nisu zanimljive, darujte dalje i razveselite neka druga malena srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

didaktike-igrake-za-pod-bor-ndash-jgl-obitelj