Četiri trika za lakše spavanje uz začepljen nos

Prehlada, gripa i začepljeni dišni putevi mogu uvelike poremetiti san i narušiti kvalitetu spavanja, a spavanje i adekvatan odmor iznimno su važni za otpornost tijela i njegovu borbu protiv bolesti. Kako provesti mirnije noći uz začepljen nos? Isprobajte četiri učinkovita trika!

Vlaženje zraka

Hladniji dani donose sezonu toplih radijatora koje mnogi vole odvrnuti “do daske”. Međutim, grijanje isušuje zrak u zatvorenim prostorijama, što može pogoršati stanje začepljenog nosa i otežati disanje. Rješenje je nabava ovlaživača zraka (koji se često koriste u kombinaciji s esencijalnim uljima) ili pak klasična metoda stavljanja posudica ispunjenih vodom na radijatore. Vlažniji zrak omekšava sluz u dišnim putevima, smanjuje pretjeranu suhoću i začepljenja u nosnoj šupljini te u konačnici donosi ugodniji san.

Tuširanje toplom vodom

Vrući je tuš još jedan od učinkovitih načina borbe protiv dišnih problema. Vodena para razrijedit će sluz u nosu i donijeti olakšanje dišnim putevima, a vruća kupka općenito će vas i dobro opustiti te vam pomoći da lakše zaspete. Stavljanje toplih obloga preko čela i sinusa također može ublažiti probleme s disanjem.

Pravilna hidracija

Prehlada i začepljenje nosa mogu pridonijeti dehidraciji tijela i stoga nije naodmet imati čašu ili bocu vode na noćnom ormariću. Tegobe izazvane prehladom mogu ublažiti i topli čajevi (npr. čaj od kamilice) koji će vas također smiriti i relaksirati prije odlaska na spavanje. Svakako izbjegavajte alkoholna i kofeinska pića, odnosno tekućine koje imaju diuretski učinak jer će dovesti do kontraproduktivnog učinka.

Podizanje uzglavlja

Prije odlaska na spavanje, pod glavu stavite dodatni jastuk, odnosno podignite uzglavlje u krevetu. Naime, kada je glava u povišenom položaju, začepljenost dišnih puteva i sinusni pritisak se smanjuju. Drugim riječima, sila gravitacije radit će u vašu korist!

Dišite bolje uz naše sprejeve za nos! Aqua Maris Clean fiziološka je otopina morske vode namijenjena svakodnevnoj higijeni te uklanjanju sekreta iz začepljenih nosnih šupljina. Za vaše najmlađe pak preporučujemo Aqua Maris Baby, koji će osloboditi začepljene nosiće prirodnim djelovanjem morske vode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

etiri-trika-za-lake-spavanje-uz-zaepljen-nos-ndash-jgl-obitelj