Alergija na ambroziju – kako si pomoći?

Kraj ljeta dočekali ste suznih očiju, začepljena nosa i s lagano povišenom temperaturom? I tako već nekoliko godina? Ne, nije riječ o redovnoj naglo je zahladnjelo prehladi, nego o alergiji na ambroziju!

Kao i sve ostale alergije, i ovu na ambroziju uzrokuje činjenica da se vaše tijelo vrlo snažno bori protiv sasvim bezopasne tvari – peludi koju ispušta cvatuća ambrozija. Problem je tim veći jer je ta biljka veoma raširena i otporna. Tome su svakako pridonijele klimatske promjene – istraživanja su potvrdila da povišene temperature i povećane razine ugljičnoga dioksida dovode do proizvodnje veće količine peludi, čime i razdoblje alergija traje dulje.

Alergijski rinitis, najčešći simptom alergije na ambroziju, ne čini se pretjerano kompliciranim. Tko je, na koncu konca, ikad umro od obične prehlade, koliko god ona bila iritantna? No, nikako nije pametno ignorirati simptome alergije na ambroziju. Ne samo da će svake godine biti sve jači, već riskirate i ozbiljnije probleme – netretirani alergijski rinitis dobar je način da dobijete astmu ili bronhitis.

U idealnome svijetu razdoblje cvatnje ambrozije proveli biste na godišnjemu odmoru na nekoj egzotičnoj lokaciji na drugome kraju svijeta gdje peludi ambrozije nema.

Najbolje što možete učiniti za sebe je izbjegavati pelud. U idealnome svijetu razdoblje cvatnje ambrozije proveli biste na godišnjemu odmoru na nekoj egzotičnoj lokaciji na drugome kraju svijeta gdje peludi ambrozije nema.

U stvarnome pak svijetu, gdje vas pelud prati ukorak, nastojte ostati u zatvorenom između 10 ujutro i 4 poslijepodne, kad je koncentracija peludi najveća. Nije jednostavno, ali uz malo sreće i redovno praćenje objava o koncentraciji peludi koje će vam reći na koje dane trebate biti još oprezniji, možete uspjeti.

Kuću provjetravajte tek poslije kiše, a prozore doma i automobila držite zatvorenima. Ako si možete priuštiti klimu, svakako je nabavite i redovito joj čistite filtere koji će pročišćavati zrak i od peludi. Zaboravite na sušenje rublja vani – činite to ili u stanu ili u sušilici, a kosu, tijelo i odjeću nakon boravka vani odmah operite kako biste što manje peludi unosili u prostor u kojemu živite. Prije spavanja obvezno se istuširajte.

Ako već znate da ste alergični, lijekove počnite piti prije nego što osjetite prve simptome u sezoni – liječnici to preporučuju jer su antihistaminici tako učinkovitiji. O ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa već smo pisali, a ustraju li unatoč lijekovima, svakako se obratite liječniku!

Ako vas osim začepljenog nosa muče i suzne oči te peckanje i pijesak u očima, svakako preporučujemo Kapi za oko Vizol S Allergy koje štite od štetnog djelovanja alergena i pomažu u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka.

Komentiranje je zaključano.