Kako s novom školskom godinom ponovno uspostaviti dnevnu rutinu

S prvim danima rujna opraštamo se od ljeta, doba namijenjenog opuštanju i odmoru od raznih cjelogodišnjih obveza kao što su posao, treninzi i škola. Kako se nakon ljetnoga odmora ponovno snaći u obvezama koje donosi jesen, a s njome i nova školska godina, pročitajte u sljedećem tekstu.

Početak nove školske godine uglavnom nije stresan samo za mališane koji se nakon toplih ljetnih mjeseci ponovno moraju naviknuti na ustaljene školske obveze i mnogo strukturiraniji ritam, nego i za njihove roditelje. Oni odjednom opet moraju brinuti o garderobi, prijevozu, slobodnim aktivnostima, školskoj užini i brojnim drugim zahtjevima koje pred njih i njihova školarca stavlja nova školska godina.

Ako vas je još pred kraj kolovoza već pri samoj pomisli na nadolazeću školsku godinu znao zaboliti želudac, ne očajavajte: i u ovom se razdoblju može učiniti štošta kako bi on bio podnošljiviji i manje stresan za cijelu obitelj.

Sve će biti lakše ako u svladavanje svakodnevnih obveza koje je sa sobom donijela školska godina uključite i vaše školarce. Potaknite ih da si sami pokušaju osmisliti i pripremiti užinu, voditi računa o tome je li im oprema za tjelesni i zdravstveni odgoj oprana te kada je rok za povrat lektire u knjižnicu.

Već smo više puta pisali o važnosti dobre organizacije, a ona je ključna i u ovoj situaciji: osmislite dobar raspored i ravnomjernu raspodjelu zadataka. Zajedno s partnerom, roditeljima ili starijom djecom dogovorite raspored vožnje ili pratnje u školu i na slobodne aktivnosti. Sa školarcem pokušajte dogovoriti koliko mu je vremena potrebno za spremanje prije polaska u školu ili na trening te pokušajte osmisliti funkcionalan raspored za cijelu obitelj. Kako biste ga se zaista i pridržavali, uvedite u njega i nešto lijepo za svakoga od vas. Primjerice: kad vam se nakon napornoga dana na poslu ne da dijete voditi na trening plivanja, imajte na umu da se, dok čekate da se vaše dijete istušira nakon održanoga treninga, vi u obližnjoj slastičarnici možete počastiti najboljim kolačima u tom dijelu grada.

Sve će biti lakše ako u svladavanje svakodnevnih obveza koje je sa sobom donijela školska godina uključite i vaše školarce. Potaknite ih da si sami pokušaju osmisliti i pripremiti užinu, voditi računa o tome je li im oprema za tjelesni i zdravstveni odgoj oprana te kada je rok za povrat lektire u knjižnicu. Osim što ćete tako smanjiti šanse da vi zaboravite na nešto od toga, kod svojih ćete školaraca razvijati i radne navike te ih na takav način polagano učiti odgovornostima i drugim iskustvima koja će im poslije u životu biti prijeko potrebna.

Početak školske godine možete si olakšati i tako da se povežete s drugim roditeljima i preraspodijelite obveze. Tako se, primjerice, možete dogovoriti tko koji dan u tjednu vozi svu djecu u školu. Isto možete napraviti i s obrocima i slobodnim aktivnostima: na taj ćete način, osim vremena, uštedjeti i energiju i novac, a vaš će školarac uvijek imati osiguranu pratnju, prijevoz i obrok, ali i društvo svojih vršnjaka i školskih kolega, zbog čega će se i on lakše i brže priviknuti na nove obveze.

Komentiranje je zaključano.

kako-s-novom-kolskom-godinom-ponovno-uspostaviti-dnevnu-rutinu-ndash-jgl-obitelj