5 knjiga iz vašega djetinjstva koje bi mogla čitati i vaša djeca

Svi se sjećamo one prve knjige koja nam je kao malima bila genijalna, bio je to Mali princ koji je crtao odraslima jednako nerazumljivo kao mi ili Melita koja (ni)je lagala. Koje knjige želite čitati svojoj djeci?

I u svijetu fantastičnih dugometražnih crtića, izvrsnih animiranih serija za svaku dob i TV kanala posvećenih samo djeci, mjesta za dobru dječju knjigu uvijek ima. Dakako, pod uvjetom da dobro poznajete svoje dijete te da ste spremni podijeliti ne samo priču, nego i razloge zašto ste je tako jako voljeli. I naravno – da ste spremni satima čitati naglas.

Zavrzlame, nevjerojatne slučajnosti i misterij roditeljskoga rastanka dio su Blizanki, izvrsnoga romana njemačkoga pisca Ericha Kästnera koji klinci možda već poznaju iz filma Zamka za roditelje s Lindsay Lohan u glavnoj ulozi. To će vam svakako pomoći da krenete u avanturu njegova čitanja, no ono zbog čega taj roman valja dijeliti je činjenica da, osim napetosti i pregršt zabave, nosi i dvije vrijedne lekcije – iskrena komunikacija je bitna, a ako ti se ne sviđa neka situacija, možeš nešto učiniti da je promijeniš.

I u svijetu fantastičnih dugometražnih crtića, izvrsnih animiranih serija za svaku dob i TV kanala posvećenih samo djeci, mjesta za dobru dječju knjigu uvijek ima.

Sličnu lekciju, s malo više izravnih elemenata fantastike, donosi Čudnovata istina Osječanina Zlatka Krilića, čiji glavni lik, nepokretni dječak koji ne gubi ni nadu u bolje sutra niti volju da si ga osigura, i danas nadahnjuje.

Ekranizacije ne zaobilaze ni domaću knijževnosti, a Sarajlija čije smo romane obožavali prvi je roman o zagrebačkome dječaku Koku – Uzbuna na zelenom vrhu – objavio prije više od pola stoljeća, 1956. godine. Kako su već snimljena tri filma o Koku i njegovim dogodovštinama, to je izvrstan izgovor da pročitate svih devet romana o Koku Ivana Kušana.

Sedamdesetih u Hrvatskoj doduše nije bilo dječaka čarobnjaka s naočalama i neobičnim ožiljkom na čelu, ali je zato bilo zanimljivih starih tavana, putovanja kroz vrijeme i čudnovatih strojeva starih profesora, o čemu možete čitati u romanu Ništa bez Božene hrvatskog nagrađivanog SF dvojca, Zvonimira Furtingera i Mladena Bjažića, osobito ako imate više klinaca jer – u ovoj avanturi više je glavnih likova i nisu svi dječaci!

Drugu vrstu avanture donosi još jedan njemački pisac, Karl May, u čijemu slavnom westernu i junaci i mnogi američki Indijanci tečno pričaju njemački. Winnetou je savršen za zimsko čitanje koje pak možete okončati proljetnim izletom na lokaciju u Hrvatskoj na kojoj je sniman film Winnetou.

Tagovi

Komentiranje je zaključano.