5 brzih i hranjivih obroka s jajima

Jaja su obvezan inventar u frižiderima mnogih kućanstava i uistinu su svestrana – koriste se u pripremi slanih i slatkih jela, a ključan su sastojak mnogih recepata jer dobro vezuju sastojke i pridonose teksturi jela. Jaja su i nutritivno veoma vrijedna namirnica, s obzirom na to da su dobar izvor fosfora, selena, joda, proteina, vitamina B2, B5, B7 i B12 te vitamina D. Redovito se nalaze i na uskrsnom stolu, najčešće tvrdo kuhana ili kao neizbježan sastojak francuske salate.

Jaja se mogu pripremati i kombinirati na “mali milijun” načina, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga za praktične obroke koji će se sigurno svidjeti vama i vašim ukućanima.

Sendvič s avokadom i jajima

Avokado je također poznat po svojoj kulinarskoj svestranosti, a zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina i dijetalnih vlakana nutricionisti ga redovito uvrštavaju na liste najzdravijih namirnica. U kombinaciji s jajima pun je pogodak! Dovoljno je da zreli avokado zgnječite, malo posolite i popaprite, a dobiveni namaz iskoristite kao podlogu za sendvič s jajima (mogu biti tvrdo kuhana ili kajgana, kako vam odgovara). Malo ribanog sira i nekoliko listova zelene salate ili matovilca svakako su dobrodošli, a pri izradi sendviča prednost dajte integralnom kruhu.

Omlet s povrćem

Omlet je jako zahvalna opcija kada se želimo riješiti ostataka iz frižidera, a pogotovo je ukusan i hranjiv kada se pripremi s povrćem. Na kockice narežite luk, papriku i tikvice te ih popržite na maslinovu ulju. U zdjeli umutite jaja, dodajte sol i papar te prelijte preko povrća u tavi. Kada je omlet dovoljno pečen s donje strane, stavite na vrh narezane cherry rajčice i baby špinat. Presavijte napola kao palačinku i poslužite toplo. Ponovite i drugi put s nekom drugom kombinacijom povrća.

Salata s tunom i jajima

Tuna je na glasu kao dobar izvor omega 3 masnih kiselina, koje su bitne za zdravlje srca i mozga, a u kombinaciji s jajima predstavlja obrok koji će vas sigurno zasititi. Jaja kuhajte desetak minuta dok ne postanu tvrda, ohladite ih i ogulite ljusku. Narežite ih na manje kriške te pomiješajte s kukuruzom, narezanom rajčicom, paprikom i lukom. Dodajte ocijeđenu tunu iz konzerve, začine po želji, maslinovo ulje i malo limunova soka te sve dobro promiješajte. Ovaj recept može se mijenjati i nadopunjavati po želji i dostupnim namirnicama pa u salatu možete staviti i kisele krastavce, rikulu, kockice feta sira itd.

Jaja sa šampinjonima

Gljive imaju malo kalorija, sadrže antioksidante, ali i vitamin D. Istodobno su sjajna zamjena za meso – i naravno, jako se dobro slažu s jajima. Evo prijedloga za jedan malo “bogatiji” doručak: narežite šampinjone na tanje listiće, popržite ih kratko na maslinovu ulju zajedno s lukom, a zatim preko svega prelijte umućena jaja koja ste prethodno posolili i popaprili. Dobivenu kajganu poslužite uz tostirani kruh ili je umotajte u integralnu tortilju. Jelo možete pripremiti i s drugim vrstama gljiva, npr. bukovačama ili vrganjima.

Fritaja sa šparogama

Šparogu mnogi nazivaju kraljicom proljeća, ali ona je i poznata čuvarica zdravlja. To sezonsko povrće bogato je antioksidansima i vlaknima, prirodni je diuretik (potiče mokrenje), a smatra se čak i afrodizijakom. Fritaja sa šparogama jednostavno je i ukusno jelo na koje ćete često naići u istarskom podneblju, gdje se obično priprema s divljim šparogama. Naravno, možete koristiti i uzgojene ako vam divlje nisu pri ruci.

Šparoge očistite, odnosno uklonite njihovu tvrdu stabljiku i blanširajte nekoliko minuta u kipućoj vodi. Na maslinovu ulju kratko popržite nasjeckani luk, ubacite šparoge i dodajte razmućena jaja sa željenim začinima. Pecite tako da jaju ostanu mekana. Pravi proljetni obrok je gotov!

Ukusnim jelima s jajima teško je odoljeti, pogotovo u vrijeme uskrsnih blagdana kada je lako pretjerati s hranom. Pri ruci je tada dobro imati RefluSTAT oralnu suspenziju, koja donosi revoluciju u borbi protiv žgaravice. Proizvod sadrži prirodne sastojke, djeluje brzo i ima dugotrajan učinak, a mogu ga koristiti i trudnice. Kako je pakiran u pojedinačne vrećice, stane u svačiji džep, što znači da ga možete ponijeti sa sobom i kada idete u goste na blagdanski ručak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5-brzih-i-hranjivih-obroka-s-jajima-ndash-jgl-obitelj