Zimske namirnice za jačanje imuniteta

Sezona gripe i drugih zimskih boljki je pred nama… Jeste li učinili sve što je moguće da se zaštitite? Osim cjepiva, najvažniji saveznik u borbi bit će vam vaš imunitet. Kako ga brzo ojačati da biste spremni dočekali sezonu opasnih virusa?

U osnaživanju imuniteta važno je posegnuti za određenim namirnicama koje vam u postizanju toga cilja mogu biti vrijedan saveznik. U osnaživače imuniteta standardno se ubrajaju neke vrste agruma, ali ima tu i različitoga povrća koje se obično konzumira u zimskim mjesecima, poput raznih kupusnjača. Naime, kiseli kupus obiluje vitaminom C, pomaže u sprječavanju gripe, prehlade i kašlja te djeluje antiseptički. U zimskim mjesecima preporučuje se konzumacija kiseloga kupusa barem dva puta tjedno. Prokulice, odnosno kelj pupčar, također spadaju u nutricionistički vrlo vrijednu namirnicu kada je riječ o očuvanju imuniteta. Kao i kiseli kupus, sadrže znatnu količinu vitamina C, ali obiluju i vitaminima A i B, kao i magnezijem i kalcijem. No, kako se iz njega ne bi izgubili ti vrijedni sastojci, važno je znati da se kelj pupčar nikako ne smije prekuhati.

I brojni začini poznati su po svome ljekovitom djelovanju, a kao posebno dobar u očuvanju imuniteta ističe se i jedan od najomiljenijih zimskih začina – cimet. Naime, njegova ulja djeluju protuupalno te je iznimno koristan u sprječavanju raznih upala izazvanih mikrobima.

Među povrtne čuvare imuniteta ubraja se i batat, odnosno slatki krumpir. To je povrće bogato antioksidansima i betakarotenom. Sprječava nastanak raznih vrsta raka te čuva stanice, a vrlo je ukusan pripremljen kao krem-juha, pire ili jednostavno ispečen u pećnici.

I brojni začini poznati su po svome ljekovitom djelovanju, a kao posebno dobar u očuvanju imuniteta ističe se i jedan od najomiljenijih zimskih začina – cimet. Naime, njegova ulja djeluju protuupalno te je iznimno koristan u sprječavanju raznih upala izazvanih mikrobima.

Kada je riječ o voću, osim limuna i naranče, čija su ljekovita svojstva nadaleko poznata, u vrlo važnoga čuvara zdravlja ubraja se i “mali zeleni”, odnosno kivi. Narezan u voćnoj salati, pomiješan s jogurtom, chia sjemenkama ili bananom te sokom od naranče u ukusnome smoothieju, nahranit će vaš organizam vitaminima A, B, C i K. Također, obiluje i vrijednim mineralima kao što su kalij, magnezij, cink i fosfor. Tko bi rekao da nešto tako maleno, dlakavo i poprilično neugledno može posjedovati takvu moć!?

Osim već spomenutih vrsta voća, u obrani imuniteta mogu vam pripomoći i nar te kaki jabuke. No, ako pak nikako niste ljubitelj navedenoga voća i povrća, ne očajavajte: svoj imunitet možete ojačati i gotovim pripravcima kao što je Alfabiotik, koji se koriste kao dodaci prehrani, a namijenjeni su i djeci i odraslima te imaju ugodan okus naranče.

Komentiranje je zaključano.

zimske-namirnice-za-jaanje-imuniteta-ndash-jgl-obitelj