Zašto je dobro inhalirati se?

Sezona kihanja, šmrcanja i bolnog, začepljenog nosa je pred nama. Jedna od najučinkovitijih i najpoznatijih metoda borbe s navedenim simptomima prehlade je inhaliranje. Kako biste što spremniji dočekali doba godine koje obiluje bolestima dišnih puteva, podsjetite se svih blagodati inhalacije.

Inhaliranje djeluje na principu intenzivnog udisanja različitih sastojaka u plinovitom obliku koji imaju blagotvoran učinak te pomažu pri rješavanju određenih problema dišnoga sustava. Također, udisanje vruće pare potiče širenje krvnih žila u tom dijelu tijela, što dovodi do bolje prokrvljenosti i otvaranja pora, čime se pak olakšava lučenje i izlazak materije koja uzrokuje probleme organizmu. Premda inhalacija ne otklanja brzinski sve simptome prehlade, zbog čega je nerealno očekivati da će se nakon samo jedne seanse inhaliranja ozdraviti, ova metoda znatno olakšava disanje, a pozitivno djelovanje vidljivo je već nakon desetak minuta inhaliranja. Inhaliranje se uglavnom provodi tako da osoba drži glavu (najčešće prekrivenu ručnikom) iznad posude iz koje isparava sredstvo za inhaliranje ili pak koristi mehanički inhalator koji je moguće nabaviti u ljekarnama i biljnim drogerijama.

Premda inhalacija ne otklanja brzinski sve simptome prehlade, pozitivno djelovanje vidljivo je već nakon desetak minuta inhaliranja.

Ovisno o tome gdje se problem jače manifestira, inhalira se na usta ili nos, a ovisno o problemu, upotrebljavaju se različiti sastojci. Za inhalaciju mogu poslužiti različite otopine obogaćene raznim sastojcima. Može se koristiti fiziološka otopina ili obična vruća voda u koju se u pravilnim vremenskim razmacima ukapavaju eterična ulja različitog cilja djelovanja, ali i običan čaj. Jedan od najčešće korištenih čajeva za inhalaciju je vruća kamilica, koja se uglavnom koristi kada je cilj inhalacije razrjeđivanje nakupljenoga sekreta koji uzrokuje probleme u gornjim dišnim putevima. Drugi najčešći čaj koji se od pamtivijeka koristi u ove svrhe je čaj od kadulje: on potiče izbacivanje sluzi, a posebno je dobar za inhaliranje na usta jer zbog svojih ljekovitih svojstava blagonaklono djeluje na upale grla i krajnika, a pomaže i u liječenju afti. Ipak, kako je kadulja poznata po iznimno jakim svojstvima, pri njezinu je korištenju potrebno biti umjeren, stoga ju je najbolje koristiti u kombinaciji s drugim sredstvima za inhalaciju. Osim čaja od kamilice i kadulje, za inhalaciju se preporučuje i čaj od đumbira ili od metvice. Đumbir je ljekovit zato što sadrži gingerol koji, osim što otvara dišne puteve, pomaže i kad vas od izmučenih sinusa već boli glava. Naime, udisanje čaja od đumbira dokazano smiruje glavobolju.

Osim čajeva, za inhalaciju se upotrebljava i slana otopina, odnosno morska sol otopljena u vrućoj vodi. Topla slana voda pročistit će nosnice i sinuse, oslobađajući ih od sluzi, bakterija i nečistoće. Udisanje pare obogaćene odabranim eteričnim uljima također pomaže pri otvaranju sinusa, a pritom se najčešće koriste eterična ulja metvice, eukaliptusa, čajevca ili već spomenute kadulje. Eterična ulja posjeduju prirodne sastojke koji pomažu pri pročišćavanju nosnica, a imaju i antibakterijska i antivirusna svojstva koja potiču brži oporavak od infekcije.

Premda je inhaliranje samo po sebi oblik liječenja, važno je da pripazite da voda ne bude prevruća kako ne biste oštetiti sluznicu, a budite oprezni i pri odabiru sastojaka za inhalaciju da vam ne bi uzrokovali alergijske reakcije.

Komentiranje je zaključano.