Vodič kroz bolje odnose u braku

U dobru i u zlu… – ta osnovna vodilja svakog braka, iako zvuči jednostavno, u životu često predstavlja prepreku za zdrav odnos. Naučite kako olakšati sebi i partneru zajednički život te kada je vrijeme za promjene. 

Brak je maraton, a ne sprint

Nije dovoljno jednom se zavjetovati na vječnu ljubav i misliti kako će upravo vaš brak biti oličenje savršenosti. Svaki odnos, pa tako i brak, ima brojne uspone i padove, a na vama je da ustrajete u zajedničkom rješavanju zapreka koje vam se nađu na putu. 

Komunikacija

Komunikacija je prvo pravilo uspješnoga braka. To je osnova svih odnosa, stoga izbjegavajte držati stvari i emocije samo za sebe, umjesto toga, komunicirajte s partnerom na miran način. Trudite se sve probleme rješavati hladne glave jer će žustre rasprave donijeti više štete nego koristi. 

Budite tim 

Čak i kad dođu problemi, bitno je stajati jedno uz drugo. Zajedno donosite odluke bilo da je riječ o uređenju doma, odgoju djece ili sitnicama poput izleta i putovanja, a osobito kad dođu teški dani poput financijskih problema, bolesti i teškoća. Ne optužujte jedno drugo jer će vas takav način rasprave samo odvesti u suprotnome smjeru. 

Kompromis

Zajednički život s bilo kim nije lak. Potrebno je prilagoditi se osobi s kojom dijelite život i prostor, prihvatiti njezine ili njegove osobine te pronaći način kako da prihvatite one stvari koje ne možete promijeniti. Naravno, sve dok vas ne ugrožavaju. Nema smisla održavati bilo kakvu vezu u kojoj nema kompromisa s obje strane i u kojoj niste sretni.  

Uvijek pronađite vremena za vas dvoje

Organizirajte vrijeme samo za vas dvoje. Često zbog obveza i djece, supružnici zaborave graditi svoj odnos, održavati strast i požudu, no to je pogrešno. Za uspješan brak važno je održavati zdrave, ne samo seksualne odnose, već i intimnost. Zajednički hobiji, romantične večeri bez djece, pažljive sitnice kojima pokazujete svoju ljubav uvijek su odlična ideja. Za to vam čak i ne treba mnogo vremena. Ljubav se mora dijeliti da bi se množila.

Neke duše nisu suđene

Koliko god promjene bile teške, ponekad su nužne, a okretanje novog lista donosi nove lijepe trenutke. Izreka da nakon kiše dolazi sunce, vrijedi i za izlaz iz lošeg braka. Kad ste iscrpili sve resurse i dali sve od sebe a i dalje ne vidite pomak, nije sramota reći – gotovo je. Ostanak u lošem braku štetniji je za vas i djecu od prijateljskog razlaza. Kako znati da je kraj? Ako vas zajednički život ne veseli te ako ste više nervozni i nezadovoljni nego sretni, možda je vrijeme da preispitate što zaista želite.

Na kraju dana, brak je prekrasna priča dvoje ljudi koji zajedno rastu i stare, koji jedno drugo nadopunjuju i čine boljima. Borite se za ono što volite i radite konstantno na tome da vaša priča potraje što dulje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vodi-kroz-bolje-odnose-u-braku-ndash-jgl-obitelj