Vježbe na poslu

Ako malo porazmislimo shvatit ćemo da se većina radnih mjesta zapravo svode na višesatno sjedenje ili stajanje. Upravo je to i uzrok onim konstantnim bolovima i napetostima u vratu, leđima i utrnulim nogama. Srećom, možete si pomoći kratkim i efikasnim vježbama na radnom mjestu.

Većina nas provodi u prosjeku šest sati dnevno, pet dana u tjednu, u stajaćem ili sjedećem položaju, tako da ne možemo proći nekažnjeno. Nakon višesatnog sjedenja, mnogi dijelovi tijela ostaju ukočeni i treba ih istegnuti i promijeniti položaj. Vjerojatno ste već i sami shvatili da vam paše dignuti se s radnog mjesta i prošetati uredom koju minutu, ali možete učiniti i više. Donosimo vam neke od vježbi koje su prikladne na radnom mjestu, a brzo djeluju na probleme ukočenih udova i dijelova tijela.

Kralježnica i leđa možda najviše pate pri dugotrajnom sjedenju, a najlakše ćete ih razgibati ako sjednete uspravno na stolicu i stavite lijevu ruku iza lijevog kuka te se istegnete na lijevo i zadržite kratko. Vježbu ponovite i na desnu stranu. Noge istegnite tako da u sjedećem položaju nogu ispružite sve dok vam ne dođe u ravninu s bokovima, te malo zadržite. Sljedeća vježba uklanja bolove u leđima i opušta dijelove koji su u grču. Sjednite uspravno, naslonjeni na cijeli naslon. Jednom rukom uhvatite glavu s gornje strane tako da dodirnete rame, a drugom se primite za donji dio stolca. Lagano se naslonite prema natrag kako bi osjetili lagano istezanje s prednje i bočne strane. Što se tiče ukočenog vrata, postoji vrlo jednostavna vježba koju možete češće prakticirati. Sjednite uspravno, držeći glavu također uspravno. U tom položaju sporo i polagano okrećite glavu što više možete ulijevo, pa udesno, pazeći pritom da ne pomičete cijelo tijelo i ramena, već samo vrat. Rukom možete dodirnuti lice i vrlo lagano pogurnuti vrat u tu stranu da bi se dodatno istegnuo. Nakon toga, nagnite glavu ulijevo i udesno, ne vrteći u krug, a zatim ju pognite, dotaknite bradom prsnu kost, pa ju polagano zabacite natrag.

Radnici koji obično moraju satima stajati često puno rade s rukama i opterećuju vratnu kralježnicu i ramena. Ova vježba služi upravo tome da se rasterete ramena i leđa koja su stalno u grču. Laktove postavite na nešto više od osi ramena, na to oslonite podlaktice i izgurajte prsa prema naprijed, a da pritom glava ostane u istoj ravnini.

Na vidljivo mjesto si postavite podsjetnik da svakih sat vremena napravite barem neku kretnju: dignite se od stola, prošećite, istegnite se i zasigurno ćete lakše podnositi duge sate u uredu.

Komentiranje je zaključano.

vjebe-na-poslu-ndash-jgl-obitelj