Vid i računalo, kako umanjiti posljedice

Danas je računalo postalo dio naše svakodnevice kod kuće, ali i na poslu jer mnoga zanimanja zahtijevaju sjedenje za računalom gotovo cijelo radno vrijeme. No, kako to utječe na naš vid? Koje su posljedice dugotrajnog boravka pred računalom i kako ih ublažiti?

Činjenica je da velika većina ljudi koji koriste računalo pati od nekog oblika naprezanja očiju, što može dovesti do stanja koje liječnici nazivaju «sindromom kompjuterskog vida». Ovaj sindrom izaziva umor, glavobolje, bolove u vratu i leđima i poremećaje vida kao što su dvostruka slika i povremeno zamućenje vida. Bitno je u početku naglasiti da „buljenje“ u monitor neće izazvati trajna oštećenja vida, poput kratkovidnosti, glaukoma ili dijabetesne retinopatije. No, zamara oči, što je veći problem nego što se možda čini. Naime, gledajući u monitor žmirkamo očima 30% do 50% manje puta nego obično. Zato se oči i rožnica brže isušuju. Ne samo to, već je gledanjem u ekran oko izloženo stalnom naporu fokusiranja, većinom zbog nedovoljne jasnoće ili premalih znakova na ekranu. Problemi koji se javljaju su privremeno zamagljen vid, dupli vid te brzo umaranje pri čitanju. Sve to pridonosi pojavi bolova, osjećaja pečenja i crvenila u oku. Kod uporabe mekih kontaktnih leća može doći do njihove dehidracije te su ti problemi još jače izraženi.

Kada ste već primorani raditi kontinuirano po više sati na računalu, vid ćete zaštititi tako da upamtite da je očima potreban odmor! Nastojte ne predugo kontinuirano gledati u ekran, već se povremeno fokusirajte na detalje u daljini na otprilike 20 sekundi, a zatim se usredotočite na detalje koji su vam bliže. Zatvorite oči ili prošećite radnim mjestom na minutu. Bitno je raditi pauze. Također, neka vam monitor ne bude na udaljenosti manjoj od 45 cm i nikako nemojte raditi u mraku samo uz svjetlo računala. Potrebno je jednolično, ali isto tako ne prejako osvjetljenje. Ako je „šteta već počinjena“ koristite Vizol kapi za oči koje će smanjiti crvenilo i pečenje. Za preventivu svakako uzmite u obzir Vitalia Oculo plus kapsule koje će vas štititi od svih simptoma koji se javljaju uslijed prevelikog naprezanja očiju.

S obzirom da su u današnje vrijeme računala jednostavno neizbježan dio svakodnevice i većine radnih mjesta, iskušajte ove jednostavne metode te sačuvajte vid i zdravlje svojih očiju.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Stres i kako ga se riješiti
Sljedeći članak
Vježbe na poslu
vid-i-raunalo-kako-umanjiti-posljedice-ndash-jgl-obitelj