Vjetrovi Jadrana

Kad udare vrućine, nema boljeg od daška vjetra! Famozni maestral ono je što čini ljeta na Jadranu fantastičnima, dok se oko bure pletu strašne priče, poput one o senjskoj buri. No, ta dva vjetra nikako nisu i jedina na Jadranu.

Naravno, bura je najjači i najpoznatiji vjetar ruže vjetrova Jadrana. Puše sa sjeveroistoka – s kopna na more – promjenjiva je smjera i često puše na mahove koji mogu doseći brzinu veću od 170 km/h. U Senju možda puše najpoznatija, ali i drugi dijelovi Jadrana mogu se pohvaliti jakom, katkad i olujnom burom koja čupa stabla i prevrće kamione na autocesti. Srećom, rijetko kada puše više od tri dana.

Kad ste na Jadranu, bacite pogled prema Velebitu, Mosoru ili Biokovu – ako su oblaci napravili ”kapu” nad njihovim vrhovima, sprema se bura! Postoji i burin, vjetar za koji bismo mogli reći da je blagi burin brat. Puše istim smjerom, samo noću i mnogo je slabiji od bure.

Drugi najpoznatiji vjetar Jadrana je jugo, topao i vlažan vjetar koji puše s jugoistoka. Njega nitko ne voli susresti na moru jer donosi kišu i/ili olujno nevrijeme, a zna potrajati i do tjedan dana, upravo koliko nekima traje odmor. Drugo mu je ime široko, a mi mu uvijek želimo široku cestu, po mogućnosti, u suprotnom pravcu od mjesta našega ljetovanja!

Jugu je sličan oštro, snažan vjetar koji puše s juga, ali kratko traje. Lebić često zapuše nakon juga i traje kratko – a ako se za vrijeme lebića na zapadu pojavi nova naoblaka, to je znak da će ponovno zapuhati jugo i pasti kiša. Tada se svi nadamo tramontani. Iako je ona hladan sjeverni vjetar, sličan buri, ali znatno slabiji, obično najavljuje proljepšanje vremena. Uz nju, još jedan vjetar, koji puše s istoka, zna donijeti toplo i lijepo vrijeme – ime mu je levanat i često zna biti toliko sličan buri da, ako nisi s mora, teško uočiš razliku.

Postoji i zapadni vjetar, pulenat, no za njega malo tko zna jer je na Jadranu vrlo rijetka pojava. Najugodniji i najomiljeniji vjetar na Jadranu je maestral, koji puše ljeti tijekom dana i donosi blago rashlađenje, a također je, zbog svoje slabe jačine, idealan za jedrenje.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Bolest putovanja
vjetrovi-jadrana-ndash-jgl-obitelj