Infekcije na bazenima i kupalištima

Kupališta se, neovisno o tome gdje se nalazila, često smatraju mjestima na kojima je potrebno biti oprezan kako se ne bi pokupilo neku infekciju izazvanu gljivicama ili bakterijama. Je li ta bojazan zaista opravdana?

Činjenica je da bakterije i gljivice vole mokra i topla mjesta, a one najupornije, kada govorimo o javnim gradskim kupalištima, ponekad uspijevaju pobjeći i kloru, ili pak, kada je riječ o kupanju u moru, soli. Tako se posjetom bazenima, jezerima ili morskim plažama može dogoditi da, osim lijepih slika zalaska sunca i valova, kući donesete i gljivičnu ili bakterijsku infekciju. Takvim su infekcijama posebno sklone osobe ženskog spola te oni s narušenim imunitetom. Zašto se to događa?

Opuštanje organizma na početku godišnjeg odmora obično dovodi do blagog pada imuniteta, što također pogoduje stvaranju infekcija koje se manifestiraju kao svrbež, peckanje i gust vaginalni iscjedak.

Izlaganje suncu, soli i konstantnoj vlazi negativno utječe na kožu cijeloga tijela, pa tako i na kožu intimnih dijelova tijela i sluznicu. Zbog toga ljeti urinarne i vaginalne infekcije nisu rijetkost. Nagla promjena ponašanja, u smislu da je cijelo tijelo mnogo više izloženo vlazi te da su temperature znatno više nego inače, pogoduje neuobičajenom razmnožavanju gljivica i bakterija koje mogu zahvatiti intimne dijelove ženskoga tijela.

Također, opuštanje organizma na početku godišnjeg odmora obično dovodi do blagog pada imuniteta, što također pogoduje stvaranju infekcija koje se manifestiraju kao svrbež, peckanje i gust vaginalni iscjedak. Zato je ljeto doba kada je potrebno posvetiti dodatnu pozornost tom dijelu tijela te pojačati brigu o intimnoj higijeni. Tijekom boravka na bazenu ili na plaži valja presvući mokar kupaći kostim odmah nakon izlaska iz vode, a premda je danas na tržištu mnogo tipova različitih tampona, kupanje prva dva dana mjesečnice ipak treba preskočiti.

U održavanju intimne higijene i obnavljanju ravnoteže vaginalne mikroflore pomažu posebni sapuni i gelovi za intimnu njegu, a kod već uznapredovalih infekcija pomoć dolazi u obliku kapsula. Svi ti proizvodi dostupni su u Lactogyn liniji, bez recepta, u većini ljekarni, stoga se ne ustručavajte potražiti ih kako biste si osigurali sve uvjete za bezbrižno uživanje u ljetu.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Vjetrovi Jadrana
infekcije-na-bazenima-i-kupalitima-ndash-jgl-obitelj