Djeca i boravak na praznicima

Dok su prijašnje generacije uživale u praznicima na otvorenom igrajući se skrivača, lovice, gumi-gumija i brojnih drugih dječjih igara, današnji klinci većinu svoga vremena, čak i za ljetnih praznika, provode u zatvorenom.

Upoznajte mališane s dječjim igrama koje ste vi igrali kao djeca, a mi vam donosimo još nekoliko novih ideja koje mogu raditi sami, u društvu vršnjaka ili s vama.

Djeca vole provoditi vrijeme izrađujući lijepe stvari, još više ako njima mogu razveseliti obitelj i prijatelje. Boravite li s djecom na našoj prekrasnoj obali, pođite u potragu za kamenčićima i školjkama koje jedva čekaju da ih se oboji kistom umočenim u šarene boje. Mašta je granica, a svaki kamen ili školjka mogu poslužiti kao držač za papir, ukras na polici ili u vašem uredu, a mogu se i povezati konopcem ili flaksom pa postati lijepa ogrlica ili ukras za zid.

Djeca obožavaju kuhati s odraslima pa za ljetnih žega možete napraviti s njima hladni čaj od mente ili sok od bazge.

Boravite li ili živite u kući, požalite se djetetu da bi trebalo uljepšati prilaz ili nogostup ispred kuće. Izvadite kutiju s kredama u boji i zamolite ga da vam uljepša sivi beton. Cvijeće, životinje, more, plaže, planine… Možda nacrta i školicu pa će se skakućući igrati, a vi ćete uživati u dječjem smijehu.

Mnogo toga što uzimamo zdravo za gotovo, djecu će oduševiti. Djeca, primjerice, obožavaju kuhati s odraslima pa za ljetnih žega napravite s djetetom hladni čaj od mente, voća ili sok od bazge, neka vam pomogne cijediti limun ili trgati listiće mente, prati borovnice i zatim ih kao male ljubičaste kuglice ubacivati u vrč s napitkom. Zajedno ispecite pizzu, a neka dijete prstićima gnječi pelate rajčice za umak ili, ako je veće, neka nožem za jelo (koji nije oštar) reže mekanu šunku na tanje komade. Takva će pizza biti slađa.

Najave li meteorolozi posebno tople dane, nabavite balone za vodu, napunite ih vodom, ubacite u veće kante ili lavore koje raspodijelite po dvorištu i neka borba vodenih balona počne. Ovo je idealna aktivnost za klince i njihove prijatelje iz cijelog kvarta.

Uzmite deku, plastične ili papirnate čaše, pripremite bocu finog domaćeg soka, omiljene dječje grickalice i napravite svakome sendvič. Djeca će uživati u ideji piknika u parku ili na kraju kraćeg pješačenja prirodom. Do dolaska na željeno mjesto, pokazujte im bilje, cvijeće i učite ih da sve što jedemo dolazi iz prirode, a imate li vlastiti vrt, neka dijete zasadi neku biljku i gleda kako raste. Posade li tikvu ili neku voćku, još će se više razveseliti kada na jesen uberu plod.

Što god dijete radilo, dok god boravi na suncu, neka nosi kapu, sunčane naočale i neka bude namazano kremom s visokim zaštitnim faktorom, neka nosi majicu s UV zaštitom i bude što više u hladu.

Komentiranje je zaključano.

djeca-i-boravak-na-praznicima-ndash-jgl-obitelj